Голяма част от бежанците отново прекараха нощта под открито небе

Пореден ден на напрежение при границата на Турция с Гърция. Хиляди мигранти продължават да чакат тя да бъде отворена. Въпреки че турските власти неколкократно заявиха, че това ще се случи, пунктът остава затворен и в двете посоки.

В Одрин бежанците не са гледка, която често се среща в последните години. През последните дни те обаче са много повече заради новината, че границата веротно ще бъде отворена, което не се случи. Бежанците бяха пуснати малко по-близо до границата с Гърция, но не и отвъд нея.

МИГРАНТСКАТА КРИЗА: Хиляди чакат да преминат гръцката граница (ОБЗОР)

Само няколко километра делят мигрантите от мечтаната граница с Гърция. Пунктовете Пазаркуле и Кастаниес обаче остават затворени за тях. Така бежанците, които са около Одрин, могат да стигнат единствено до спуснати бариери. Срещаме Реза. Той е дошъл от Иран. Показва ни снимки как е прекарал последните дни в гората. Дясното му ухо е превързано след сблъсъците с гръцката жандармерия.

 

 

„Граната със сълзотворен газ избухна до мен. Бях на границата с Гърция. Не чувах”, разказва той.

Клипчета ни показва и Мехмед от Афганистан. Той също е стигнал почти до Кастаниес, след което се е наложило да се върне. Хиляди остават в Ничията земя между двете държави.

Борисов: Конфликт между Гърция и Турция може да е голяма бомба (ВИДЕО+СНИМКИ)

„ 6-7 хиляди човека има на границата.  Като тръгнахме да минаваме, започнаха да хвърлят гранати с газ”, каза Мехмед.

 

 

Хората бягат не само от войната в Сирия. Край границата е пълно с млади мъже, които искат да живеят по-добре в Европа. Част от тях се отказват да чакат и се връщат с автобуси към Истанбул.

„Дойдох тук от Мароко, защото в моята страна няма добър живот. Тук съм с моите приятели и братя. Тук сме вече от 5 дни. Стоим без пари, без храна, това е голям проблем”, разказа Али.

Режимът за преминаване от турските власти също е непостоянен. Сутрин на мигрантите не им е позволено да продължат към самият пункт с Гърция.  Въпреки това десетки прекарват нощта на открито. По обед жандармерията разрешава движение, но не и преминаване.  А бизнесът не спира да просперира. Таксита постоянно докарват нови бежанци. Търговията също върви – продават се от закуски до юргани за през нощта.

На  гръцкия остров Лесбос също има много мигранти. Лесбос е предпочитана дестинация от бежанците от години, защото островът не се намира далеч от Турция по вода. Повечето мигранти се надяват да стигнат до Западна Европа. Оказва се, че по улиците на най-големия град - Мицилини , бежанците са в пъти повече от местните, които отказват да застанат пред камера, защото се страхуват за живота си.

В центъра на града е засилено полицейското присъствие. За последните 24 часа на островите в източната част на Егейско море са пристигнали над 500 нелегални мигранти.

Репортери: Добромир Николов, Владислава Тричкова