Чумата взима около 70 млн жертви по време на втората епидемия в Европа

От векове човечеството се бори с различни епидемии, които спохождат цели държави и големи общности от хора. Чума, холера, жълта треска - още преди векове карантините, а след това и санитарните кордони са били измислени и редовно прилагани в отговор на големи епидемии.

Като мярка карантината се прилага за пръв път през Средновековието с цел защита от чумата. Първи данни за нея има в Дубровник през 1377 г. и във Венеция от 1423 г. Тогава продължителността й е била 40 дни, от където идва и самата дума.

Какви са били методите от миналото, използвани срещу големите епидемии?

След това до карантини редовно се прибягва в Европа по време на епидемиите и на голямата холерна пандемия, засегнала континента през 30-те години на 19-и век. Не случайно на много места в Европа има паметни колони, които отбелязват прогонването на чумата – тази страшна болест.

Колоната на чумата в центъра на Виена, например, е издигната е през 1693 г. като благодарност за избавлението от чумната епидемия през 1679 г. – един от най-тежките моменти от историята на австрийската столица. Черната смърт, както мнозина я наричат, взима над 75 000 жертви само във Виена. Фигурите в основата на кулата символизират победата на вярата над болестта, а средната част изобразява фигурата на молещия се император Леополд. Такива паметни колони за чумата има още и в Чехия и Унгария, например.

Как да се предпазим от коронавируса?

Чумата взима около 70 млн жертви по време на втората епидемия в Европа. Тогава лекарите са вярвали, че заразата може да се разнася от неприятните изпарения, носещи се от гниещата плът. Шарл де Лорн , доктор от 17 век, създава специфичния костюм, който лекарите носели, за да се предпазят от заразата. Най-съществена е горната му част, която прилича на птича глава. Клюнът бил изпълнен със смес от лечебни ароматни билки и се

смятало, че ще се предпазиш, ако вдишваш от тях, а не от зловонието на болните. Маската на Доктор Чума до днес е една от най-популярните по време на карнавалите във Венеция.

Санитарният кордон пък се е появил във Франция през 19-и век, когато през 1821 г. Париж праща 30 000 военни да блокират границата с Испания, за да се попречи на разпространението на жълта треска. Според някои експерти т.нар. „санитарни бариери” е имало и по време на големите чумни епидемии. В Югоизточна Франция „стена срещу чумата" е била издигната във Воклюз през 1721 г. в продължение на 27 километра, за да защити цялата област от чумата, върлуваща по това време в Прованс и Марсилия.

ИЗВЪНРЕДНО: Две положителни проби за коронавирус в България (ВИДЕО)

Различните епидемии бележат не само живота на хората, но и са описани в литературната класика. Като Пушкиновата малка трагедия „Пир по време на чума”.

„Любов по врене холера” е вълнуващ роман на колумбийския писател Габриел Гарсия Маркес, публикуван за първи път през 1985 година. Това е историята на един мъж, който никога не губи надежда и в продължение на повече от 50 години очаква да се събере с първата си любов, преминавайки през най-различни премеждия и препятствия.. Романът е екранизиран през 2007 година, главната роля се изпълнява от Хавиер Бардем.

"Чумата" на Албер Камю е един поглед към човешкия живот и неговия смисъл при сблъсъка със смъртоносен вирус. „Всеки носи в себе си чумата, никой в света не е неуязвим, по отношение на нея. И човек трябва да бъде непрестанно нащрек, за да не би в миг на разсеяност да дъхне в лицето на другия и да му предаде заразата”, пише самият Камю.

Коронавирусът със 150 мутации

От вчера италианските власти да наложиха карантина за областта Ломбардия плюс 14 провинции в няколко съседни области в Северна Италия, подобни мерки за ограничаване на движението

бяха взети преди няколко седмица в китайския град Ухан - мегаполис с 11 милиона жители. Ухан е централен град на китайската провинция Хубей. От него тръгна епидемията с новия коронавирус, засегнала сега десетки страни по света. Блокадата на Ухан засегна ежедневието на жителите на града, но и на 50 милиона китайци.