Филмовият продуцент бе признат за виновен за сексуално насилие срещу две жени

Адвокатите на филмовия продуцент Харви Уайнстийн, който бе признат за виновен за сексуално насилие срещу две жени, призоваха съдията по делото за милост и го помолиха да постанови присъда от пет години затвор, предаде БТА.

Уайнстийн, който е на 67 години, бе признат за виновен на 24 февруари по две от предявените обвинения и по закон максималното наказание за престъпленията, за които е осъден, е 29 години затвор. По други две бе оправдан, а присъдата за тях бе доживотен затвор.
В сряда съдията трябва да произнесе присъдата срещу Уайнстийн. В писмото си до съдия Джеймс Бърк трима от защитниците на бившия филмов магнат настояват за снизходителност с аргумента, че клиентът им "може да не доживее до края на присъдата си и така на практика той ще получи доживотна присъда".

Харви Уайнстийн беше преместен в затвор след медицинска процедура

В писмото си до съдията адвокатите изтъкват, че Уайнстийн е бил обект на възхищение във времето, когато е заделял част от богатството си за благотворителност, както и че е бил един от най-влиятелните продуценти в Холивуд. "Той загуби средствата си и възможността за препитание. Той загуби статута си, падението му е историческо, без прецедент в епохата на социалните медии", се посочва в писмото на адвокатите.

Междувременно седем жени се обърнаха с открито писмо до главния прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс и я призоваха да предоговори споразумението по гражданските дела срещу Уайнстийн, постигнато през декември миналата година. То предвижда жените, които биха завели дела срещу Уайнстийн, да получат обезщетение без съд от фонд в размер на 25 милиона долара, които ще бъдат осигурени от застрахователя на продуцентската компания на Уайнстийн. Фирмата обяви банкрут. Споразумението бе постигнато след продължили близо две години преговори и все още не е окончателно.

Харви Уайнстийн признат за виновен

Авторките на писмото настояват прокурор Джеймс да поиска преразглеждане на споразумението, защото то на практика не задължава Уайнстийн по никакъв начин. Освен това в него има клауза, която предвижда Уайнстийн да използва също пари от фонда, ако някои от жените с претенции към него се откаже да получи от договореното обезщетение.