Медиците от "Света София" приемат болни със съмнения за коронавирус

Медици от Клиниката по белодробни болести в София обявиха вчера, че са в готовност да напуснат. Причината – работят без защитни облекла, а от дни отделението им е преструктурирано и приема пациенти, които чакат резултатите си от тестове за коронавирус.

След заканата им все пак вчера получиха известен брой маски и защитни облекла.

Пристигат предпазните облекла и маски от Турция

„Преди два дни получих информация, че в болницата ще се приемат хора със симптоматиката на коронавирус. И това, при положение че няма необходимите условия на труд и нужните работни облекла. Хората искат да си подадат оставките”, обясни д-р Андрей Коцев от синдикат „Защита”.

„Изправени сме пред тежка ситуация. Разбираме, че трябва да работим с пациенти, които може да имат коронавирус. Не съм готова психически и днес си подавам заявлението за напускане. Обичам си работата, но не съм готова да работя при тези условия. Чувстваме се притиснати”, каза старшата сестра на болницата Мариана Стоименова.

Други медицински сестри споделят, че наличната екипировка наистина липсва. По тяхна информация шест медицински сестри са попълнили заявления за напускане и ще ги депозират още днес.

Извънредни мерки за сигурност в „Пирогов” заради новите случаи на коронавирус

„Проблемът със защитните облекла сигурно ще се реши. Ние не сме готови и не искаме да подлагаме семействата си на риск. Контактни сме с пациентите и, ако пробите са положителни, ще се наложи да останем под карантина 14 дни”, казват сестрите.

„Защитните облекла ще бъдат осигурени към 14:30 ч. днес. Надявам се това, което са дали като обещание, да бъде изпълнено”, каза д-р Радостина Чернева след среща с ръководството на болницата.