Дори през нощта денонощните магазини бяха пълни

След като снощи Кризисният щаб и правителството се събраха на извънредно заседание, а след това стана ясно, че ще бъде въведено извънредно положение, много хора тръгнаха да се запасяват с продукти дори през нощта. Пред камерата ни хората споделиха, че се притесняват и затова пазаруват в големи количества.

ДО 29 МАРТ: Само хранителни магазини, аптеки и дрогерии ще работят в цяла България

От големите вериги успокоиха, че складовете им са пълни и няма да има липсващи продукти.

„Дефицит няма. В складовете има достатъчно храна за да се справим със ситуацията, която е непозната за всички нас”, каза Ваня Зидарова от Държавната комисия по стокови борси и тържища.

Една от големите вериги магазини в София въведе пропускателен режим. Хората влизаха само през главния вход и по точно определен брой. Целта е в магазина да няма струпване, за да може хората да не са близо един до друг заради инструкциите на здравните власти.

„Това е много правилно решение. Даже много бързо става всичко. Направи ми впечатление, че някои хора се запасяват”, каза потребителката Еми Желязкова.

България в извънредно положение за 1 месец

Освен дефицит, нямало и сериозна разлика в цените на едро. А в момент на презапасяване, най-много се купуват трайни продукти. Опашки имаше и пред аптеките.

А за да не се стига до презапасяване от Българската национална асоциация „Активни потребители”, казват, че трябва да има механизъм, по който хората под карантина да се снабдяват с храна.

„В противен случай хората ще се презапасяват, защото ще мислят, че ако се стигне до карантина няма да могат да излизат до магазина, който е отворен, но няма да могат да купуват”, каза Богомил Николов от асоциацията.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК