Защо да ѝ се доверим?

"Слушайте Баба!" – това е призивът на една възрастна дама, която предизвика истински фурор в интернет. От Италия съветите й стигнаха до Китай, Съединените щати и България.

Коронавирусът доведе до масова психоза и извънредно положение. Пълна карантина за всички в Италия нищо не работи, освен магазини и аптеки. Италия е най-тежко засегната страна в света след Китай, където пламна огнището на вируса.

Заради крайно негативните мисли на хора от целия свят, екип от продуцентска компания в Италия решава да разведри тягосната обстановка. Те съдават образа на баба Розета.

"От Северна Италия паниката се пренесе в Южна Италия. Много хора са уплашени и объркани. В началото на епидемията не знаехме какво да правим. Ние имаме много последователи в социалните мрежи и решихме да създадем видео със съвети към всички италианци – какво да правят и какво да не правят заради карантината. Създадохме образа на баба, защото всеки има своята баба", каза баба Розета.

България в извънредно положение за 1 месец

Коронавирусът не е първия опасен грип, атакувал планетата, но предишните не бяха с аристократични имена - свински, птичи, луда крава. По данни на СЗО пандемията от свински грип през 2009 година отне най-малко 285 000 човешки живота, въпреки това не се стигна до масова психоза и крайни мерки.

"Ние сме изключително притеснени дали здравната система ще издържи и ще пребори коронавируса. Притесняваме се, че леглата в болниците са малко и лекарите ще трябва да решават кой пациент да приемат за лечение, и кой пациент да върнат", каза още тя.

Положението в Италия е извънредно - хората не излизат, хранят се вкъщи, не пътуват, не се срещат с приятели. Пазаруват в магазина стоки от първа необходимост, дегизирани с маски и ръкавици.

ДО 29 МАРТ: Само хранителни магазини, аптеки и дрогерии ще работят в цяла България

За милионите, които не са заразени с коронавирус, той е образ, далеч по-заразен от прототипа си. Едва ли е останал някой, който да не е чул за него, да не го мисли, да не се страхува.

Докато Италия за момента е безпомощна пред изпитанието, Китай с неговата тоталитарна дисциплина вече се справя. Разпространението на заразата в описания град Оран в книгата „Чумата” на Камю напомня днешната ситуация с коронавируса в световен мащаб. Това е една от най-четените книги напоследък, но чумата е метафора. Любовта на баба е истинска, макар и виртуална. 

Всичко това трябва да ни подскаже, че освен тела, пандемията може да завладее и умове. И когато всичко свърши, да не сме загубили здравия разум за сметка на паниката. Затова слушайте баба!

Новите заразени с коронавирус у нас са от областите София и Монтана (ВИДЕО)