Вижте какви са добрите страни на новата ситуация

В условията на извънредно положение заради коронавируса, социалният живот, работата и обучението ни минават онлайн. Заради коронавируса работим от вкъщи, но само ако това е възможно и ако шефът ни е в крак с времето.

Такъв определено е Стефан, който от години управлява служителите си от дивана вкъщи, или от която и да е точка на света. "Можеш да вземеш лаптопа си, да излезеш във ваканция, бъди наличен, и това ти се зачита", каза мениджърът на фирма в транспорта и IT Стефан Димитров.

Така е в частния бизнес. В отношенията с институциите, още ни се налага да чакаме на гишета. Те казват, обаче, че кризата е нова възможност. Общината в Стара Загора се опитва да запази нормалния ритъм на живот в града. Адинистрацията приема граждани наоткрито 

Гражданите са доволни от администрацията, която стъпва в дигиталните услуги. В IT сектора отдавна служителите работят на практика отвсякъде, стига да имат добра интернет връзка. 

Още два случая на коронавирус у нас

Ако не говорим за производство или търговия, всяка фирма от аналогова може да стане дигитална и служителите да работят от вкъщи, ако документацията на конкретния бизнес е качена и съхранена в платформи като тези на Google или Dropbox.

На този фон грипната епидемия доведе до струпване на хора в болници и поликлиники. "Казват, че паниката е най-лошият съветник. Случавало се е хората да умират от страх, но не е нужно да умират от страх", каза още педиатърът д-р Катя Бончева.

Борисов: На тел. 112 може да се задават въпроси за мерките за борба с коронавируса

Като отговорен и разумен човек, Стефан доброволно се подлага на карантина след пътуване в чужбина. За да скъсим дистанцията с личния си лекар, можем да потърсим личния си лекар онлайн. През мобилните приложения Helee и Superdoc болни хора, деца и възрастни пациенти могат само с телефона си да бъдат прегледани от специалист и да не чакат, разказва ни д-р Катя Бончева.

Най-крутите мерки срещу коронавируса предлага Мутафчийски (ВИДЕО)

От края на 2018-а досега онлайн платформата на суперлекарите се използва от 25 000 пациенти и 500 специалисти от 25 области.През мобилния телефон се насрочват минимум 1000 консултации месечно. Заради грипната ваканция, на всички ученици от големи и малки градове им предстои да се обучават у дома - да учат и да ги изпитват онлайн.

И докато сме под карантина вкъщи, представления на театралната сцена има. В крак  с времето театърът влеза в дома ни – онлайн. И докато изкуството на сцена става все по-изобретателно, то  народното творчество роди и ритми в различни жанрове и за всеки вкус – песни, които да разведрят угрижените хора по света, и поне малко да ги усмихнат.

А усмивки създават и снимките в социалните мрежи на красиви цветя от затворени цветарски магазини, Цветята се подаряват и са за всички нас, които сме извънредно притеснени, а посланието е едно: "Цвете срещу усмивка, дори по време на карантина".

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК