Кои са хората, заели се със задачата да преборят клишето за Северозпаднала България?

В „Събуди се“ ви представяме поредния къс разказ на Мария Йотова. Тя ни среща с трима оптимисти от един от най-бедните региони на България. Те са от дигиталната индустрия и са се върнали да живеят и работят във Враца. Няколко години след трудното начало, днес в града има три IT компании, едно споделено работно пространство и две дигитални агенции.

"Всичко започна с идеята, че мога да си изкарвам от вкъщи прехраната. Дълги години търсих развитието си в този прекрасен град, но от година и половина основах агенция по дигитален маркетинг. В София работих за голяма агенция. Реших обаче да преместя бизнеса си във Враца", каза Ивайло Йорданов.

"Къси разкази": Пристрастена към пътешествия

"Доста хора ни приемат като различни, а в началото идваха при нас само за преинсталация на телефони. Имахме вътрешната вяра, че във Враца има амбициозни хора, но за да влезеш в IT сферата е трудно. В началото тръгнахме с ентусиазъм. През 2013-а започнахме курсове по програмиране. Две години имахме доста неправилни неща, докато не започнахме да правим нещата, както трябва", заяви Емилиян Кадийски.

Повече по темата гледайте във видеото.