Вижте какво съветват психолозите

По-малко паника и повече общуване с най-близките ни - така според психолозите принудителната изолацията ще премине по-леко.

11 нови случая на заразени с COVID-19 у нас, още 2 града са засегнати

Стресът, депресията и паниката са част от проблемите, с които могат да се сблъскат хората при самоизолация. „Има хора, които са по-уязвими и това може да доведе при тях до преживяване на ПТСР. Най-често са панически атаки и обостряне на някои по-стари травми“, коментира психологът Христо Монов.

Сред най-податливите групи са децата. „Децата отразяват, те реагират на всичко, което родителите подават“, посочва Павлина Костадинова - психолог и педагог.

Психолозите съветват - създайте дневен режим на децата си, разнообразявайте игрите и заниманията и не забравяйте, че най-малките имат нужда от родителите си. „Да започнем от самите себе си, да успокоим първо себе си като възрастни и като родители на нашите деца. Следвайте децата си“, съветва още Костадинова.

„Бъдете близо до децата си, прегръщайте ги, целувайте ги. Обяснете им, че се е случило нещо, което ще отмине“, казва Христо Монов.

Елисавета Белобрадова е майка на три деца. За нея е важно е да бъде честна с тях. „На децата се обяснява, както и на възрастните. Просто малко по-просто, казваш им истината”, категорична е тя.

Китай ще ни изпраща маски и защитни средства, ако е необходимо

Най-рисковата група при COVID-19 са възрастните хора. Извънредното положение обаче трудно ги спира да излизат навън, въпреки предупрежденията.

Психолозите подчертават - комуникацията с близки е ключова, за да предпазим психическото си здраве. „Използвайте този момент, за да разкажете на близките си онова, което преживявате. Нека да вдъхнем повече близост и взаимност“, съветва Христо Монов.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП