Това съобщи председателят на Оперативния щаб за борба с коронавируса и началник на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски

163 са заразените вече у нас. 8 от тях са със сериозна симптоматика и са на възраст между 20 и 50 години. Новите случаи в София са 18, а в Бургас има още двама. В Пазарджишка област има един пациент. Средната възраст на починалите е 75 години. Това съобщи председателят на Оперативния щаб за борба с коронавируса и началник на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски.

"Само вчера в Италия са загинали над 600 човека за един ден. Само вчера. Искам да уточня, че болестта не поразява само възрастни хора, но при тях смъртността е много по-голяма", допълни ген. Мутафчийски. 

Важни телефони за връзка и сигнали за коронавируса

Ген. Венцислав Мутафчийски благодари на Кирил Домусчиев за дарението на 100 опаковки хлорохинов фосфат. Той допълни, че лекарството вече е получено от щаба и може да бъде използвано.

Кирил Домусчиев дари 100 опаковки хлорохинов фосфат за борбата с коронавируса

"Едното контактно лице от Бургас е рехабилитатор в Дом майка и дете в града и сега цялото заведение е под карантина. Тримата пациенти, които дадоха два поредни отрицателни резултата - едно от ВМА и две от Плевен - вече са изписани", каза той.

Мутафчийски отново изрази възмущението си, че гражданите масово не изпълняват мерките и не ограничават излизанията си. Той заяви, че не може да предположи кога ще бъде пикът на заразата у нас.

РЗИ постави Токуда под карантина след като е потвърден един случай на пациент с корона вирус в белодробно отделение. Мъжът е на 34 години. Болницата ще остане затворена за 24 часа докато бъде дезинфекцирана. През това време външни лица няма да имат право да влизат.

Ген. Мутафчийски заяви, че вирусът засяга и млади хора и никога не са казвали обратното.

А междувременно заболяването е вече и в Шумен. “Вчера по обяд е приет пациент в Инфекциозно отделение с клинична симптоматика за остро респираторно заболяване и с епидемична анамнеза, че е работил в Банско. Направено е епидемиологично проучване на болния, издирват се контактните. Към настоящия момент имаме информация само за един контактен, но проучването продължава. Имал симптоматика още тогава, имал е съмнения и не е контактувал с никой друг. Той се е самоизолирал”, заяви д-р Пепа Калоянова, РЗИ-Шумен.

След като мерките за превенция бяха затегнати, днес от щаба отново призоваха, да се спазва призива за ограничаване на излизането.

Във Варна вече се появиха карантинни бележки по вратите на хората поставени под изолация. Това обаче няма да бъде национална практика.

„Това не е съгласувано с щаба, знаете как сочиха с пръст хора, как сваляха от самолети”, коментира Мутафчийски.

Ако разпространението на заразата не бъде овладяно здравното министерство ще изготви ред за имунизация на бебета, която в момента е преустановена.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП