В момента в голямата си част фирмите не регистрират никакви приходи

Пандемията от COVID-19 и наложените строги рестрикции се очаква да нанесат сериозни щети върху малкия и среден бизнес. В момента в голямата си част фирмите не регистрират никакви приходи, защото са принудени да не работят, а в същото време разходите почти се запазват.

На този фон Община Петрич стана една от първите в страната, която прие мерки, с които да подкрепи местния бизнес.

В извънредно положение билярден клуб в града работи в намален състав. Залата за игри, фитнесът и кафенето към него са затворили врати. А за да генерират все пак някакви приходи, започнали доставки на храна по домовете. От 17 служители, сега  на работа са само трима. А собственикът пресмята всеки постъпил лев.

Борисов: Държавата заделя 4,5 млрд. лв. за подкрепа на икономиката в кризата (ВИДЕО)

„Дневният оборот покрива разходите за дезинфекция, за кутии, за надници на хората. Заведенията ще започнат да фалират едно по едно, защото при нас всеки един ден се отразява. Надявам се да удържим“, заяви собственикът на залата Георги Божков.

А удържането по наклона към фалита с всеки изминал ден става все по-трудно, защото в криза или не - Георги Божков го чакат едни и същи разходи.

„Стартираме месеца с  около 23 000 лв., 5000 са за банките, 10 000 лв. са за заплати, 4000 лв. са  осигуровките, наеми - 2000 лв , ток – 3000 лв. и много други дребни разходи“, каза Божков.

От разходите си сега засегнатите от кризата фирми ще могат да извадят парите за общински наем, защото общината е решила да помага, като облекчава предприятията с месечните такси.

 „Всички тези обекти, които ползват общински площи, няма да плащат наем и такси за периода, в който са били затворени. Тези, които са зависими от общинска собственост, но са били отворени, т.е не са пряко повлияни от заповедта, а само косвено - ще им дадем възможност за 2 месеца разсрочено плащане на наемите“, обясни кметът на общината Димитър Бръчков.

ИКОНОМИКА НА РЪБА: Създава се антикризисен щаб, има фирми пред фалит

Среден бизнес управлява и адвокатът Краси Ташев. В смутните времена на коронавирус и пандемия той успява да измъква дивиденти, поне засега.

„Успяхме да се възползваме от обстоятелствата, че китайската икономика среща затруднения. Успяхме да пренасочим поръчки, които са предвидени от Европа за Китай, успяхме да върнем част от тях тука за производствени предприятия“, разказа Краси

В Петрич между кризата, фалита и оцеляването са над 300 обекта. До края на юни търговците ще могат да ползват 5 % отстъпка при заплащане на пълния размер местни данъци и такси. Патентен данък също няма да се плаща. 

„Не е нормално към момента заведението да е затворено и ние да искаме да се взима патентен данък. Пределно ясно ни е,че това ще окаже съществено влияние  върху приходната част на нашия бюджет, но се надявам до три месеца да приключим, да видим какви резерви има и ще се стараем да няма много големи сътресения в бюджета“, поясни Тренчев.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП