Сред най-засегнатите са траспортният, туристическият и ресторантьорският бранш

Заради световната пандемия има реална опасност от срив в редица сектори на икономиката. Част от фирмите обявиха, че са заплашени от фалит, ако не възстановят нормалната си дейност до месец. Сред най-засегнатите са тези от траспортния, туристическия и ресторантьорския бранш.

COVID 19 ще разболее тежко и икономиката. В това са категорични вече всички специалисти. А лечението, което предлага властта е антикризисен щаб с участието на всички парламентарни сили.

„Към днешната дата, ако се запази това с минимум 3 млрд. лева няма да бъде запълнен бюджета”, заяви Борисов.

Опозицията призова към спешни мерки. А Борисов обяви, че всички трябва да са заедно в тази важна битка.

ДО 29 МАРТ: Само хранителни магазини, аптеки и дрогерии ще работят в цяла България

От туристическия бранш вече поискаха помощ от държавата. Те се опасяват, че няма ли спешна намеса, ще се стигне до ликвидация на цели бизнеси.

 „Българската държава да поеме разходите за социални осигуровки по изплащане от работодател и работник за срок от 12 месеца, считано от 1ви април”, заяви Даниела Стоева от Асоциацията на българските туроператори.

„Разбираме притесненията на сектора. Трябва да обединим усилия, така че да бъдем готови да реагираме”, каза министърът на туризма Николина Ангелкова.

България в извънредно положение за 1 месец

Икономистите са предпазливи в прогнозите си. Надяват се държавата да постигне успех в битката със заразата, за да се върне отново нормалния ритъм на живот. 

 „Ще има проблеми, няма как да няма проблеми. Китай доказа, че може да се справи с тази криза. Най-доброто е да се направи пълна карантина за определен период от време”, каза икнономистът Владимир Каролев.

 „Освен заплати, бизнесът има и кредити. Правителството може да излезе с призив към наемодателите и банките да спрат тази тежест към хората, не само към бизнеса, а към работещите също”, каза Ричард Алибегов, председател на "Българската асоциация на заведенията".

Новите заразени с коронавирус у нас са от областите София и Монтана (ВИДЕО)

Извънредното положение в България може да принуди работодатели да пуснат служителите си в неплатен отпуск.

На ход сега е кабинетът, който трябва да мисли и как да не се стигне до тежка финансова криза.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК