Сухата кашлица и температура са първият сигнал за заразяване с COVID-19

Освен очевидните симптоми като суха кашлица и температура, специалистите изброиха още няколко симптома, които са показателни при заразяване с новия вид коронавирус.

Сухата кашлица и температурата са първият сигнал за внимание от евентуално заразяване с коронавирус. Трябва, обаче, да наблюдаваме внимателно състоянието си, за да не пропуснем някой от другите симптоми, подсказващи, че става въпрос за COVID-19, предаде БГНЕС.

Притъпяване на обонянието и вкусовите рецептори

Промяната на вкусовите рецептори и частичната загуба на обоняние са сред леките симптоми на коронавирус, които обаче не бива да се пренебрегват. Според британски лекари, само това е достатъчно, за да се самоизолирате. Според данни от засегнати от коронавируса страни, първите симптоми на заразяването се проявяват именно в очите, носа и гърлото. Загубата на обоняние и на вкус са сред първите симптоми при пациенти с лека форма на коронавирусно заболяване. Затова британските експерти препоръчват, дори при липсата на каквито и да е други симптоми, човек да се самоизолира, за да предотврати разпространението на COVID-19.

Италиански лекар: Турция да се готви за епидемия като тази в Италия

Изтощение

Друг симптом е усещането за пълно изтощение, което е характерно и при обикновен грип или настинка.

Психическа умора

Въпреки че не е включена в официалния списък на симптомите за заразяване с COVID-19, някои от пациентите се оплакват от „психическа умора“.

Втори смъртен случай от коронавирус в Турция

Британска пациентка е споделила, че първите симптоми при нея са били „гъделичкане в гърлото“ и главоболие. Тя се е чувствала изтощена, малко по-късно е установила, че съзнанието ѝ е замъглено.

Загуба на апетит

Загубата на апетит също може да подскаже, че вероятно става въпрос за коронавирусна инфекция. Пациент споделя в мрежата, че не е имал абсолютно никакво желание да се храни – само е лежал в леглото с много висока температура, лека кашлица и болки в гърба в продължение на дни. „Бях напълно изтощен и не изпитвах глад“, казва той.

3434 души с коронавирус са починали в Испания

Стомашни болки

Ако сте се заразил с коронавирус, твърде вероятно е да изпитате и внезапни стомашни болки. Според изследване на американски гастроентеролози, съществува връзка между COVID-19 и храносмилателната система – 48, 5 % от 204 пациенти в провинция Хубей са се оплаквали от стомашни болки и разстройство.

Oще 2 нови случая на COVID-19 в България (ВИДЕО)

Възпалени/чувствителни очи

Също както при алергична реакция спрямо полени, очите започват да се зачервяват и да сърбят. Този симптом трудно може да бъде различен от сенната хрема, но когато бъдат изключени всички останали възможности, възпалените очи най-вероятно са свидетелство за заразяване с коронавирус.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП