Д-р Ая Таха и д-р Сезен Хабилов - меден месец в интензивното отделение на "Пирогов"

Непрекъснато говорим за лекарите на първа линия, ръкопляскахме за тях от балконите. До момента тези хора бяха без лица и без имена. В късия си разказ днес, Мария Йотова ни среща с лекарите, които поеха първата вълна в "Пирогов", след тяхната 12-дневна смяна в интензивното отделение. Отделение, което самите те е трябвало да реорганизират, за да може да приема пациенти в тежко състояние.

През тези дни Д-р Ая Таха и д-р Сезен Хабилов са имали много роли - освен анестезиолог,  реаниматори са били и медицински сестри, санитари, дезинфектатори, както и техници, които са сглобявали и свързвали медицинската техника. Заради високата степен на опасност и дълго пребиваване в среда с вируса в реанимационната, част на отделението са били само двамата. След края на 12-дневната им смяна, са изолирани в дома си, което всъщност не е лошо, защото двамата са младоженци.

„КЪСИ РАЗКАЗИ”: За страха и смеха в трудните моменти

"Сключването на брак беше между дежурствата и трябваше да организираме почерпка. Така започна всичко. Набираха се доброволци и искахме да участваме. Имаше хора с по-леки оплаквания, но възрастните обаче са най-уязвимите и се взимат мерки. Всеки пациент е индивидуален за лечението си", казаха двамата.

Целия разказ гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП