Правителството въведе общ полицейски час от 17 до 5 часа, за да намали контактите между хората

В Сърбия жертвите на коронавируса станаха 13, а страната наложи още по-строги мерки. По решение на правителството карантината на всички пристигащи се вдига от 14 на 28 дни.

През уикендите забраната за излизане ще бъде в сила по 15 часа на денонощието, но през седмицата вечерният час остава от 17:00 до 05:00 часа.

Възрастните хора могат да излизат от домовете си само в неделя от 03:00 до 08:00 часа, за да си купят продукти от първа необходимост. В Белград повечето супермаркети работят от 04:00 сутринта специално за хората над 65-годишна възраст.

„Трудно е да се каже кое най-много ни липсва. Но свикнах. Хората трябва да бъдат търпеливи. Търпение. Това е. Чакаме по-добри времена и се надяваме, че това ще свърши, въпреки че е трудно да се предвиди кога. Така че трябва да бъдем търпеливи, да изчакаме и да оцелеем”, коментира Седа Филипович, жител на Белград.

НОВА МЯРКА: Забраняват се разходките в паркове и градини

Осемдесетгодишният Чеда Филипович се събужда в 5 часа сутринта, слага си маската и излиза до един от белградските супермаркети, отворени в ранните часове само за старите хора, предадоха Ройтерс и БТА.

Филипович казва, че вече свиква с условията на изолацията. За Чеда и 79-годишната му съпруга, които живеят на първия етаж на жилищна сграда в центъра на града, най-светлият момент на деня е, когато 7-годишната им внучка София идва с майка си или с баща си до прозореца им, за да си поговори с тях.

Спазват ли се новите правила при пазаруване? (ВИДЕО)

"Чакаме по-добри времена и се надяваме, че това ще свърши. Трябва да бъдем търпеливи, да чакаме и да видим кой ще оцелее", казва Филипович. В близкия супермаркет той си купува брашно, олио и малко вино.

Гърция удължи мерките до 11 април

Сърбия, чието население е 7 милиона, досега е съобщила за 659 заразени и 11 починали от короанвирус.

Асошиейтед прес съобщава, че последното затягане на мерките в Сърбия в събота е разгневило собствениците на домашни любимци, на които е отнето правото да ги разхождат по 20 минути вечер.

Ветеринарният лекар Ненад Милойкович заяви, че защитата на правата на животните е тест за обществото в трудни времена като епидемии. Той каза, че пропускането на вечерната разходка ще влоши състоянието на кучета с урологични проблеми и ще "влоши основните хигиенни условия в домовете на хората".

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!