Предвидените пари трябва да стигнат за три месеца

Правителството с извънредна актуализация на бюджета заради кризисната ситуация с коронавируса. 1,5 милиард ще бъдат отпуснати за мярката 60/40, с която държавата ще плаща 60% от осигурителния доход на работниците в засегнатите сектори, но примерът Бойко Борисов се усъмни, че ще бъдат достатъчни. От своя страна финансовият министър Владислав Горанов поиска увеличение на лимита за поемане на дълг.

ОКОНЧАТЕЛНО: Държавата ще плати 60% от заплатите на служителите на затруднените фирми

Всичко това доведе до нужда от актуализация на бюджета, среща за което се провежда тази вечер. Предвидените пари трябва да стигнат за три месеца.

Същевременно 9 900 души са останали без работа от началото на кризата.

Финансовия министър Владислав Горанов  беше категоричен, че правителството трябва да одобри увеличение на лимита за външния дълг.

„Аз знам какво е в моята глава, но не искам да го обявявам предварително. Със сигурност ще трябва да намери място мярката, която в момента коментираме,  и ще помоля да одобри увеличението на лимита за поемане на дълг. Не ме питайте с колко. Още правим анализи. Милиарди са, за да можем да сме сигурни, че независимо от развитието, държавата ще може да изплаща своите ангажименти”, заяви финансовият министър Владислав Горанов.

Първата икономическа мярка за финансиране на бизнеса в кризисното положение - 60 към 40, ще струва на страната ни над 1,5 милиарда допълнително.

„Оптимистичният вариант е, че тя ще струва 1-1,5 милиарда, но аз мисля, че няма да стигнат”, заяви премиерът Борисов.

Мярката влиза в сила още утре, когато първите засегнати сектори могат да кандидатстват за помощ. А те са всички бизнеси, които бяха спрени още с обявяването на извънредното положение.

„Това са търговия на дребно, сухопътен транспорт, пътнически и въздушен транспорт, хотелиерство, дейност на ресторанти и заведения за бързо обслужване, дейност на питейни заведения, прожектиране на филми, туристическа операторска дейност, организиране на конгреси и търговски изложения”, обясни социалният министър Деница Сачева.

Мярката обаче се разшири и към сектори, които търпят големи загуби.

„С декларация и финансови документи трябва да декларират спад от 20% в приходите от продажби”, допълни Сачева.

Към момента не се обмисля съкращаване на държавни служители, уточни финансовият министър Владислав Горанов.

Борисов: 81 държави са поискали финансова помощ от МВФ (ВИДЕО)

„На този етап единствената тема, на която се разсъждава е за ДМС-тата. В същото време има държавни служители на първа линия в борбата с епидемията и за тях не само, че не трябва да се мисли за премахване ДМС, а и за допълнително  стимулиране”, заяви министър Владислав Горанов.

Добрата новина е, че от утре карантината над Банско се вдига.

„Така че обсадата от утре пада и хората може да се чувстват по-добре психически”, обяви премиерът Борисов.

А в помощ на държавата в кризисния момент, родни IT специалисти ще изработят безвъзмездно Електронната здравна система с всички нейни модули и компоненти. Тя трябва да бъде готова до началото на следващата година.

Репортер: Мариана Торманова

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП