Това обяви социалният министър Деница Сачева

В продължение на три месеца държавата ще плаща 60% от заплатите на служителите на компаниите, които имат финансови затруднения заради кризата с коронавируса. Останалите 40 на сто от възнагражденията ще се поемат от работодателите. Това обяви на брифинг в Министерския съвет социалният министър Деница Сачева, след като властта и бизнеса постигнаха споразумение по този въпрос.

Борисов: 81 държави са поискали финансова помощ от МВФ (ВИДЕО)

За финансовата помощ ще може да се кандидатства още от утре. Срокът за разглеждане на исканията е 7 дни. Още 5 дни след изтичането му фирмите ще получават и въпросните средства.

За да се възползват от помощта, фирмите трябва да докажат, че имат най-малко 20% спад в приходите спрямо март месец 2019 г.

 

 

Ако някой работодател не изплати 40-те процента, които би трябвало да прибави към заплатите на служителите си, то той ще трябва да върне и взетото от държавата.

"Никой няма да бъде накаран насила да налага тази мярка. Ще дадем, колкото е нужно. Ако се окаже, че кризата е толкова дълбока, че не можем да се развиваме, тогава ще прибегнем до по-строги мерки", заяви финансовият министър Владислав Горанов.

Премиерът Бойко Борисов уточни, че изпълнението на тази кризисна мярка ще струва на хазната 1 - 1,5 млрд. лв. 

Още по темата гледайте във видеото.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си