Това обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев

Изплащат допълнителните възнаграждения на медиците, борещи се с COVID-19. Това обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

„Всички медицински и немедицински кадри, които са участвали в борбата с коронавируса, ще получат чисто възнаграждение от 1000 лв. Парите ще бъдат преведени на 1700 души в 34 лечебни заведения“, обяви здравният министър.

Това ще струва на държавата  2 млн. 600 хил. лв. Останалите над 3 млн. лв. са предвидени за персонала в центровете за Спешна медицинска помощ, Регионалните здравни инспекции и Националния център за заразни и паразитни болести.

Борисов: Ще облекчим мерките след 3 поредни дни на спад в броя на заразените (ВИДЕО)

Ананиев обясни и какъв е критерият за разпределение на парите.

„Когато в една болница има до 5 случая на коронавирус, тогава допълнително възнаграждение получават 40 души. Когато имаме от 5 до 10 случая, възнаграждение получават 70 медици и когато са над 10 заболелите, допълнителни средства получават 100 души“, каза още министърът на здравеопазването. 

„Към 16:00 ч. вчера по нашата дарителска сметка са постъпили 3 262 000 млн лв., а по ДМС сметката – 186 360 лв. Всички дарители са качени на сайта на Министреството на здравеопазването. Всеки един лев е признак на съпричастност“, каза Ананиев. 

Междувременно Министерският съвет одобри два договора с китайската Национална фармацевтична корпорация за външна търговия за доставка на лекарствени продукти за лечение на COVID-19.

Съгласно първия договор здравното министерство ще закупи над 170 000 опаковки Hydroxychloroquine Sulfate Tablets. Вторият договор предвижда България да закупи 30 000 опаковки екарствения продукт Azithromycin Dispersible Tablet.

„Това са лекарства, които дават много добър ефект върху заразени“, каза по-рано на брифинга Ананиев.

ГЕРБ ще предложи замразяване на депутатските заплати

„Медицинският експертен съвет се обединява около становището, че приложените досега мерки, налагащи физическа и социална изолация, са наложителни. С течение на епидемията те могат да бъдат преосмислени и при благоприятното й развитие - олекотени. Диагнозата на инфекцията със SARS-Covirus 2 се основава PSR тестове, а епидемиологичното проследяване може да се случи чрез комбинацията от наличните в лабораториите скринингови бързи, имунологични или антигенни тестове", каза професор Коста Костов, шефът на Медицинския съвет.  Според Съвета за постигане на по-добри резултати е наложително към предприетите сега мерки да бъдат предприети допълнителни за различните категории лица – здрави, но високорискови – например медицински лица на първа линия.

Репортер: Мариана Торманова

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП