Всичко за епидемита и имунната ни система

„Истината е, че нашата имунна система представлява съвкупност от клетки и молекули. За нейното правилно функциониране е нужно тези клетки да комуникират помежду си. Един от начините за това е чрез отделяне на различни белтъчни вещества, които ние наричаме цитокини. Това са малки, белтъчни молекули, които се свързват с рецептори по повърхността на други молекули. В зависимост от вредителя съществуват клетки, които могат да насочат отговора в една или друга посока“. Това обясни доц. Велизар Шиваров от Лабораторията по Клинична имунология към УМБАЛ „Софиямед“.

САМО ПO NOVA: Говори жената от Карнобат, излекувана от COVID-19 (ВИДЕО)

„Цитокиновата буря представлява свръх отговор на определени клетки от имунната система на човека. Основният играч в този случай са макрофагите, които живеят в тъканите на човешкия организъм. Те имат способност да засичат наличието на патогени. Има фактори, като възраст, които правят тези клетки по-реактивни“, посочва доц. Шиваров.

По негово мнение, важно за COVID-19 е, че убива повече възрастни хора. Това се дължи на разгръщането на остър респираторен дистрес синдром при тях.

Какво трябва да знаем за пандемията, предпазните мерки и рисковете? (ВИДЕО)

„Имунната система е мрежа и много трудно можем да говорим за активиране на едно звено от нея. По-скоро говорим за модулация. Не е добре да се взимат средства, които могат да спомогнат образуването на цитокини. Всякакви ваксинации в този период трябва да се избягват. Причината е, че ако човек се разболее съществува теоритичен вариант, при който заболяването да протече по-тежко“, добави доц. Шиваров.

"Витамин D" е нещо, което липсва на организма тези месеци. Той може да бъде приеман, без това да бъде абсолютизирано. Стимулирането на имунната система обаче, не е елементарен процес", завършва доц. Шиваров.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП