В края на седмицата ни очакват температури над 20 градуса

Средиземноморският циклон, който донесе дъжд и сняг през почивните дни, вече е в своята последна фаза и се намира над Западна Турция. През последните 48 часа дъжд валя в цяла Южна България, а дълбок сняг затрупа планините на Югозападна България. В южните части на Родопите натрупа 1 метър нова снежна покривка. Продължаваме да усещаме влиянието на този циклон с източен вятър и днес. Поривите около и след обяд ще са особено силни в източната половина на страната, където тяхната скорост ще е над 50 км/ч.

Априлска зима в страната

Облачността през деня ще е съвсем малка в Северна и по-значителна - в Южна България, където слънчевите часове ще са по-малко. Температурите в най-топлата част на денонощието ще са между 10 и 15 градуса, сравнително по-топло - в Дунавската равнина и централните части на Горнотракийската низина. В София термометрите ще показват около 11-12 градуса.

През цялата седмица времето над Източна Европа ще се определя от мощен антициклон, с който пролетта ще се застои сравнително дълго и на Балканите. Във вторник и сряда все още ще е ветровито, но след това вятърът ще отслабне. Температурите в топлите часове с всеки ден ще се повишават и в края на седмицата ще преминат границата от 20 градуса.

Първоаприлски сняг натрупа на прохода "Петрохан"

Ако днес имате неотложна причина да пътувате към Смолянска област, подгответе автомобила си за зимни условия. В района на Рудозем е обявено бедствено положение, пътищата се разчистват. Заради обилното снеготопене в областта постоянно възникват свлачища. Ако попаднете на такова, позвънете в ситуационния център на Агенция „Пътна инфраструктура” на денонощния телефон 0700 130 20.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.