В южните части на страната валят дъжд и сняг

Зимна обстановка в страната. Снеговалежи ще има и в днешния ден в южните части на страната. Там валят дъжд и сняг. Жълт код за обилни валежи има в четири области. Сняг се очаква да вали в Смолян и Кърджали, а дъжд - в Ямбол и Хасково.

Сложна пътна обстановка и блокирани тирове има на прохода „Предела“. Силният снеговалеж през нощта създаде много проблеми на пътуващите камиони, а най-сериозни проблемите станаха рано тази сутрин, когато голяма част от тях закъсаха на пътя. Часовете под снежна блокада все пак минаха без сериозни инциденти.

Усложнена зимна обстановка на прохода „Предел” (ВИДЕО+СНИМКА)

Усложнена беше зимната обстановка и в Смолянско. От сутринта е спряно движението на тирове и камиони с ремаркета и полуремаркета през проходите в Родопите. Снежната покривка на места в региона достигна до половин метър. По проходите има силен вятър, който създава навявания, а температурите са отрицателни.

Цялата налична техника е на терен и почиства републиканската пътна мрежа, няма затворени пътища, съобщи за NOVA зам.-областният управител Андриян Петров. Трафикът през проходите е минимален, но въпреки това той призова ако не е наложително хората да не пътуват.

Първоаприлски сняг натрупа на прохода "Петрохан"

Наши зрители сигнализираха, че част от централните улици в Смолян не са почистени и опесъчени. Тази сутрин дори автобусите на градския транспорт са закъсали и са свалили пътниците, които са били принудени да отидат на работа пеша. Снегът скъса и електропороди. Без ток са смолянският квартал Устово и още седем села. Аварирал е далекопровод Широка поляна - Доспат, но е включен авариен и Доспат има ток. Без ток са само хотелски бази около язовир

Нощта донесе много сняг на пътя за „Предел“. На два пъти се налагаше да се спуска забрана за тежкотоварните камиони, но въпреки това в сутрешните часове те отново блокираха пътя. И се наложи да стоят дълго докато чакат за помощ. „Около 2 часа и половина. Снегът пак ни изненада. Не, два пъти звънях на Пътна агенция и 112 се обадих, никаква информация. казаха има снегопочистваща техника, но чак сега ме изтеглиха“, каза Ресим Кунев, шофьор на камион.

Връща ли се пролетното време?

За да се освободи пътя на помощ се притекоха багерите, които започнаха да помагат на закъсалите шофьори. А покрай камионите, пострадаха и шофьорите на леките коли.  „Половината път не е чистен, за съжаление, надолу мина един снегорин, ама не чисти, е това е, що друго да ти кажа“, каза водач на автомобил.

Работата на снегопочистващата техника се забавяше, когато те трябваше да заобикалят спрелите по средата на пътя тирове. Опесъчаването на пътя не е спирало от часове.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си