На 7 април празнуват зъболекари, сестри, акушерки и здравни работници

„Благодаря на всички хора, които ни поздравиха и ни изпращат положителни емоции, обич и подкрепа. Трогнати сме“, заяви в ефира на „Плюс-минус. Коментарът след новините“ д-р Гергана Николова по повод професионалния празник на всички здравни работници.

7 април е Световният ден на здравето

„Странното е, че  в този напрегнат момент, въпреки че сме социално дистанцирани, се почувствахме по-близки. От много години посрещам празника, но от сутринта получих много повече пожелания.  Пациентите усещат, че ги обичаме и правим всичко възможно, за да им помогнем, колкото и да е трудно“, сподели общопрактикуващият лекар.

565 с COVID-19: 17-годишен младеж е заразил 7 свои съученици (ВИДЕО)

По думите й следващите седмици, ще бъдат тежки. „Очакваме пикът да дойде. Ще се натовари още здравната система. Освен коронавируса всички останали заболявания „не си взеха отпуск“. Хората са уплашени. Всяко едно оплакване го свързват с COVID-19. Дори да ги боли зъб ми казват: „Докторе, това симптом ли е на коронавирус?“, каза лекарката.

Още една лаборатория започва да прави изследвания за коронавирус

Тя поясни, че близките на диагностицираните с COVID-19, се проверяват и са поставени под карантина. „Болните подават сигнал с кого са общували. Отговорността е на пациента да ни информира“, поясни д-р Николова.

На въпрос опасно ли е отлагането на детските ваксини, тя обясни, че лекарят трябва да е сигурен, че детето е абсолютно здраво и средата, в която живее, също е такава. „Кой може да даде в момента 100 % гаранция, че не е заразоносител? Съгласна съм с решението да се изчака. Ако извънредното положение продължи, трябва да се реши какво ще се прави с женските консултации. Трябва да се разграничат малко нещата – кое е планово и кое не може да търпи отлагане", смята докторът. И допълни, че голям брой от населението у нас „ще се срещне“ с вируса. „За радост, повечето от тях няма и да разберат, че са го преживяли“, заключи д-р Николова.

Целия разговор гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП