Според правителството пристанищата на страната не са безопасни

Италианските пристанища не са безопасни заради епидемията от короновирус и затова на корабите на благотворителни организации, натоварени с мигранти, няма да бъде разрешено да акостират. Това е решило вчера правителството на Италия, след като кораб на германската неправителствена организация "Сий ай" е прибрал край бреговете на Либия около 150 души и се е насочил към Италия, предаде БТА.

"За цялото времетраене на националната извънредна ситуация заради разпространяването на вируса, италианските пристанища не могат да гарантират необходимите изисквания, за да бъдат класифицирани и определени като безопасно място", се казва в правителственото постановление. То е подписано от вътрешния, външния и транспортния министър, както и от министъра на здравеопазването Роберто Сперанца, представител на лява партия, която винаги се е застъпвала за спасяването на мигранти от НПО.

Италия отбеляза нов спад на смъртните случаи от епидемията с COVID-19

Докато корабът на "Сий ай" е плавал в международни води край италианския остров Лампедуза заради забраната да акостира, други малки лодки с мигранти са успели да пристигнат на Лампедуза - една днес с 57 души и няколко вчера с общо 70 човека. Жители на главния град на острова са започнали протест срещу новопристигналите.

Срокът на извънредното положение в Италия изтича на 31 юли, но той може да бъде удължен. В страната досега са починали 17 127 човека, най-много в света, а регистрираните заразени са 135 586. След относително затишие в трафика на мигранти от Африка към Европа, той се засили през януари и февруари, за да стихне рязко през март заради епидемията.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП