Доколко са предпазени лекарите в спешните медицински центрове?

„Работата ни върви спокойно, но би било добре да имаме от новите шлемове, които осигуряват по-добра защита. Всички материали, които ползваме, са закупени с наши средства. Ние разглеждаме всеки пациент като потенциален носител на вируса и именно по тази причина екипировката е много важна за нас“. Това каза в ефира на „Плюс-минус. Коментарът след новините” лекарят от столичен спешен медицински център д-р Ангел Пеев.

Борисов: Очакваме пика на заразата около Великден и след него (ВИДЕО)

През изминалата седмица при него постъпват двама пациенти, които са предполагаеми носители на COVID-19.

"Първият тест на едното момче беше положителен, а вторият, който направихме само три дни след това - отрицателен. Нямам обяснение за това, по-скоро се случва обратното. Това е малко алогично, но явно тези бързи тестове не са сигурни“, казва д-р Пеев.

Другият пациент, който идва за преглед в центъра, е с много висока температура, но и с придружаващо заболяване на пикочната система. Неговото състояние било осезаемо по-тежко.

СЛЕД МАСОВО ТЕСТВАНЕ: Само двама полицаи са заразени с коронавирус у нас

„Всички средства, които ползваме за прегледа на такива пациенти, са за еднократна употреба. При преглед на гърлото шлемът би предпазил колегите, които работят“, допълва медикът. И е категоричен: „Имам 40-годишен стаж и нямам страх от прегледи във всички условия. И други вируси са били агресивни. Ще се справим и с този“.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП