Двете компании ще разработват технология, с която ще се опитат да ограничат пандемията от коронавируса

Технологичните гиганти Google и Apple представиха съвместна инициатива за използване на смартфоните за проследяване на контакти със заразени от коронавирус. Този ход обединява компаниите, които разработват най-големите мобилни операционни системи в опит да се използва технологията на смартфона за ограничаване на глобалната пандемия от COVID-19, предаде БНР.

Приложението ViruSafe вече работи

Двете компании от Силициевата долина правят доминиращите в света операционни системи за смартфоните iPhone на Apple и за тези с операционната система Android на Google. Те ще работят заедно върху технологията, която ще позволи на мобилните устройства да обменят информация чрез Bluetooth връзки. След това те ще предупреждават хората, когато са били в непосредствена близост с някой, който е дал положителна проба за коронавирус.

Технологията ще бъде достъпна в средата на май. Apple и Google планират през следващите месеци да я внедрят за проследяване директно в техните основни операционни системи, така че потребителите да не трябва да изтеглят някакви приложения, за да започнат да проследяват близкостоящи телефони на хора, заразени с коронавирус.

ОНЛАЙН РЕГИСТЪР: Как IT секторът се включва в борбата с COVID-19?

Компаниите заявиха, че технологията няма да проследява местоположението или самоличността на потребителите. Ще информира само, ако наблизо има мобилно устройство на човек, заразен с коронавирус. "Всички ние от Apple и Google вярваме, че никога не е имало по-важен момент да работим заедно за решаването на един от най-належащите проблеми в света“, посочиха двете компаниите в съвместно изявление.

Експерти в областта на здравните технологии посочват, че участието на технологични гиганти като Apple и Google ще бъде голям тласък в общите усилия, тъй като приложенията за проследяване на контакти на Масачузетския технологичен институт и други се мъчат да накарат приложенията им да работят в конкурентни операционни системи.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП