Тази идея се лансира от Асоциацията на земеделските производители

Хора, останали без работа  в градовете и записани на борсата, да бъдат наемани от земеделци по селата. Тази идея се лансира от Асоциацията на земеделските производители и от управляващите.

Идеята безработни да помагат в българското земеделие и да получат средства, освен по Бюрото по труда, няма да сработи. Така мислят зърнопроизводители, зеленчукопроизводители и хора, занимаващи се с овощарство във Великотърновско.

Румен Тодоранов обработва около 10 000 декара земеделски земи във Великотърновоско, има и овощна градина. Добаиването на реколтата му е механизирано в по-голямата си част. Това е и една от причините да смята, че мярката с наемането на  безработни в земеделието няма да сработи. "В момента имам нужда от много малко хора, с които разполагам. Нямам нужда от хора да идват и да работят. Ако им намеря работа, ще бъде временно", каза Тодоранов.

Задължителен земеделски труд за безработните?

64-годишният Георги Тодоров от Горна Оряховица от скоро е пенсионер, но си търси работа, тъй като е с малка пенсия. Готов е да се труди на село. "Може би ще приема. В земеделието не съм работил, нямам опит. Според мен не е сложна работата", каза Георги.

На същото мнение е и 35-годишната Ганка Тодорово. Регистрирана е в Бюрото по труда, след като е останала наскоро без работа. "Бих работила това, защото няма откъде да взема пари. Картофи ще берем, ако трябва. Устройва ме и минималната заплата", заяви Ганка.

Земеделските производители са категорични, че работата на село не е за всеки. "Няма как да докараш един човек, който до преди време е имал градски начин на живот, да се сблъска с това. Аз и трябва да му платя", каза още Георги Тодоранов.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП