Службата за Цветница се проведе в храма

На Цветница в столичния храм "Света Неделя" службата се провежда вътре. Миряните, колкото и малко да са те и макар че всички носят предпазни маски, се причестяват с обща сребърна лъжичка, предаде DarikNews.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

Както за днешния празник, така и за Великден, църквите у нас остават отворени, но властите горещо препоръчват на вярващите да останат вкъщи и да отправят своите молитви пред иконите. В друг храм, намиращ се в центъра на София - старинният митрополитски храм "Свети Николай Мирликийски чудотворец", полицейска лента спира миряните да влязат вътре.

Цветница в столицата - под знака на извънредното положение

Точно в 9.30 часа в катедралата „Александър Невски” Негово светейшество българският патриарх Неофит оглави светата молитвена литургия в присъствието на малко миряни. В службата бяха специално добавени молитвени прошения заради епидемията от коронавирус.

Държавата затяга мерките за сигурност, маските стават задължителни (ОБЗОР)

Службата се излъчи пряко в ефира на националната телевизия, за да достигне до домовете на голям брой хора. Тази година в храма ги няма и традиционните върбови клонки и цветя. Всичко премина под засилени мерки за сигурност. На входа всеки получи дезинфектант за ръце, а хора без маски не се допускаха. Иконите и пространството около храма пък бяха предварително дезинфектирани.

ЛЕКАРИТЕ ПРИЗОВАВАТ: Следващите 2 седмици са критични, нека си останем вкъщи!

По-рано от Столичната лекарска колегия призоваха хора да не ходят на църква и да не излизат на безцелни разходки из града. "В тези две седмици се решава бъдещето на поколението и на държавата", заявиха директорите на няколко водещи столични болници на брифинг в Министерски съвет в неделя сутрин.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.