Законът предвижда до 3 години затвор и глоба до 5000 за палене на стърнища

В началото на април традиционно започва пожароопасният сезон. Продължителността му е до края на октомври. Областните управители и кметовете на много места вече издадоха забрани за палене на открит огън на разстояние до 100 метра от границите на горските територии. Собствениците на обекти в границите на горите трабва да обезопасят всеки пожароопасен предмет, инструмент или място. Необходимо е да поддържат имота си така, че опасността от възникване на пламъци да е ограничена до минимум.

Хиляди коли изгоряха при огромен пожар във Флорида (ВИДЕО)

Санкциите за умишлено палене на сухи треви са от 200 до 2000 лева. При възникване на пожар в гората, вследствие на умишлено запалено стърнище, паричната глоба е от 500 до 5000 лева. И в двата случая има предвидено наказание с лишаване от свобода.

Бурни ветрове създадоха мегапожар в Австралия (ВИДЕО+СНИМКИ)

На много места в страната през последните дни горяха стърнища. Невнимателни стопани прочистват собствеността и нивите си с огън. А високите дневни температури и вятърът са предпоставка за лесно възникване и разпространение на огъня. По данни на НИМХ индексът за пожароопасност в началото на тази седмица предполага най-голям риск в Дунавската равнина.