Моряк е починал след едноседмичен престой в болница

Първа жертва с коронавирус регистрираха на борда на самолетоносача „Теодор Рузвелт“. Това съобщава БГНЕС. От там допълват, че най-малко 585 моряци от плавателния съд са дали положителни проби за COVID-19.

Над 100 моряци от екипажа на самолетоносач са заразени с COVID-19

По-рано капитанът на самолетоносача предизвика скандал, след като написа писмо до командирите си. То попадна и в медиите в САЩ, което не се хареса на командването на флота и президента Доналд Тръмп.  Капитан Брет Кроужър написа в писмото, че "САЩ не е във война и няма смисъл да умират моряци".

По-късно той беше уволнен, като видеоклип показа как над 4000 души екипаж на Теодор Рузвелт скандира неговото име. Малко след уволнението му, капитанът беше диагностициран с коронавирус.  Временно заемащият поста командир на флота Томас Модли се видя принуден да напусне, след силен обществен натиск.

Уволниха капитана, подал сигнал за епидемия от коронавирус на борда на самолетоносач

Модли беше критикуван, че се е присмял на капитан Кроужър и неговите притеснения за здравето на екипажа.  Повече от 4000 души бяха свалени от Теодор Рузвелт на остров Гуам в Тихия океан. Починалият моряк е бил приет в интензивното отделение на болница в Гуам миналата седмица. Смъртта му е в резултат на усложнения от коронавирус, казаха от флота на САЩ.

Досега общо 900 моряци на САЩ са диагностицирани с коронавирус. Това е първият смъртен случай.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!