Борисов подчерта, че в празничните дни на много хора няма да им се налага да ходят до работните си места

Извънредни мерки по КПП-тата на областните градове заради предстоящите празници. Премиерът призовава хората да си останат по домовете, ще се правят и стриктни проверки дали хората наистина имат право да пътуват.

И в този момент от изхода на София при АМ "Тракия"имат право да минават само хора, които имат уважителна причина  и тя е удостоверена с документ. Заради факта, че идват четири почивни дни обаче, може да се окаже, че декларации от работодател вече ще имат съвсем друга тежест.

Започва масово тестване за коронавирус на българските граждани (ВИДЕО)

От Щаба предупредиха, че "отивам на работа" вече няма да е уважителна причина. За същото предупреди и премиерът Бойко Борисов. А се оказва, че дори полицаите да ви пуснат с такава декларация, после данните от нея ще се проверяват през работодателите. Затягане на мерките на пропускателните пунктове на областните градове поискаха от Щаба още сутринта - особено по отношение на декларациите, които позволяват на хората да пътуват по работа.

"Като се има предвид, че в тези дни почти няма да работят предприятия, освен медицински заведения, магазини за хранителни стоки и т.н. Много ясно е, че тези уважителни причини за пътувания просто ги няма", заяви ген. Мутафчийски.

Часове по-късно, да си останем у дома за празниците призова и премиерът Борисов, докато беше на инспекция на магистрала "Струма". Поставил си една единствена цел.

 

"Задачата ми е да ви опазя живи и здрави. Край!", отсече министър-председателят. Никъде по света няма по-добри мерки срещу COVID 19, заключи Борисов и се обърна към тези, които са подценявали заразата.

"Всички мои колеги, който се правеха на бабаити, които обясняваха какъв ли не начин, леко грипче било, сега като хилядите трупове ги слагат по найлонови чували и няма къде да ги погребат, вие добре го виждате това", заяви той.

Борисов: Бизнесите, които не могат да работят, в последствие ще им помагаме (ВИДЕО)

Борисов похвали и работата на строителите на новите отсечки от магистралата. От разговор в колата на премиера на път за Банско стана ясно, че държавата е готова за масово тестване за коронавирус. 

"Оттук нататък започваме масово тестване на българските граждани, за да може да обхванем много по-голяма част от българското население. Имаме 20 000 тестове PCR, очакваме също много доставки и дарения от български и чужди граждани и организации. Това е пътят, по който ще вървим - масово тестване", заяви здравният министър Кирил Ананиев.

От дарения в сметката на здравното министерство са събрани над 4 милиона лева.

На тръгване от поликлиниката в Банско, премиерът се обърна и отдаде чест на лекари и полицаи.

От МВР уточниха за NOVA и, че към момента декларациите са подложени на сериозен контрол. До момента са проверени над 9312 декларации за месторабота, като при 641 от случаите са посочили месторабота, която не работят. А има и по-куриозни случаи, при които 80 декларации се оказват на хора, които са безработни или регистрирани в бюрата по труда. В четвъртък от МВР ще дадат официален бринфинг за мерките по празниците.

 Репортери: Георги Георгиев, Антон Чавдаров

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!