Разказва Тина Ивайлова

Стотици се включиха  инициативата на група добри хора, които поставят хляб и храни по парапетите на стълбите на софийското метро след репортаж на "Неделята на NOVA".

„Идеята дойде от човека, който остави за пръв път хляб в „Младост“. Смятам, че доброто е заразно и когато видях тази снимка, аз станах, обадих се на всички мои близки хора и на семейството ми и без никакъв план, без никаква идея какво трябва да се напазарува, къде трябва да се остави, започнахме да го правим. Просто искаме да накараме хората да се почувстват по-добре и не сами. Това не е акция само за бездомни хора, това е акция, която да покаже на хората, че не са сами“, сподели Соня Чакърова.

Соня и нейните съмишленици продължават да оставят храна всяка вечер. А продуктите стават все повече. „След вашия репортаж, просто страшно много хора, благодаря им от сърце. Да не забравя някой, но имаме дарения от чужбина от Англия, Германия, Гърция. Сърдечни благодарности на хората от Сдружение да спасим човека, също така на Самер и Кубрат , на една верига големи магазини ,която ни дари 100 броя козунаци. На министър Сачева, която също се включи в нашата инициатива“, сподели Цвети Стоянова.

Кой оставя хранителни продукти за нуждаещите се пред метростанциите в София?

 Сега групата във Facebook „Защото сме хора“ вече има хиляди  последователи и желаещи да помагат. „Ние сме тук благодарение а всички хора, които ни подкрепиха, дори ако се видят торбичките те са с много повече продукти, отколкото бяха преди. Всичко, което е закупено днес е с финансово дарение от Банско“, допълва Соня Чакърова.

Йонка Иванова е основател на Фондация “Спаси човека“. Те помагат на 120  възрастни хора от Северна България. А сега тя и съмишлениците ѝ дариха кашони с хранителни продукти и за нуждаещите се в София. 

В иницаитвата се включиха и шампионът по бокс Кубрат Пулев и приятелят му Самер Отхман. Двамата са собственици на ресторант. От началото на извънредното положение пред ресторанта в Южния парк стои витрина с готвена храна. Всеки нуждаещ се може да си вземе. „Аз не един път съм казвал, че не е толкова важно всеки да напрупа пари, богатства, милиони и да ламтят за власт. Важно е да бъдем хора и да бъдем човечни. Когато обществото го няма, тогава всички ще страдат.Затова трябва да бъдем обединени, да бъдем заедно и да се справяме. Който има да даде на този, който няма. Това което правим не е много, но въпреки това всичко което правим е на добра воля и на любов към хората.Когато обществото го няма, тогава всички ще страдат“, коментира Пулев.

 В събота  - денят преди Великден готвена храна от ресторанта и пакети с козунаци и други хранителни продукти получиха много нуждаещи се столичани. „По принцип всяка Коледа го правим“, каза Самер Отхман.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!