От 13 март до 18 април на пътя за загинали 25 души

Ситуацията по пътищата у нас - 50 % спад на жертвите на катастрофи след обявяването на извънредното положение, отчитат експертите.

Драматична ситуация по входовете на блокирана София (ВИДЕО+СНИМКИ)

От 13 март до 18 април на пътя за загинали 25 души. Ранените в катастрофи са 369, а общо инцидентите – 344. Двойно повече – 51 души, са били жертвите за същия период миналата година. Ранените са с близо 300 повече, а катастрофите – с почти 200 отгоре.

Рязкото нарастване на трафика след края на извънредното положение може да доведе и до рязко увеличение на катастрофите, смятат пътните експерти. Затова от Института за пътна безопасност предлагат пакет от мерки. Сред тях - докато сме в извънредно положение да се направи преглед на участъците, където стават най-много инциденти и да се отстранят дефекти по настилката.

И още – да се освежи или възстанови маркировката там, където липсва, както и да се използва времето с намален трафик и за ремонт на разрушени ментинели и предпазни парапети.

След отпадането на извънредното положение у нас, пътните експерти настояват да се ограничат ремонтите, за да се облекчи трафикът. И още – да се направи обстойна проверка на участъците с временна организация на движението, особено там, където е имало контролно-пропускателни пунктове. И не на последно място – засилен контрол.

„Установихме, че близо 70% от трафика в страната е намалял. Ако не се предприемат още сега адекватни мерки, касаещи организацията на движението и контрола, ние ще бъдем изправени пред много по-голяма пандемия от загинали хора по пътищата. В контекста на това, което се случи вчера с вашия колега Милен Цветков“, казва Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

Задържан е шофьорът, предизвикал жестоката катастрофа, при която загина Милен Цветков

„Не е необходимо да се вдигат глобите, необходимо е да се прилага и да се създаде адекватно законодателство. Глобите, колкото и да ги направим високи, за да могат те да бъдат спазвани, е нужда изцяло нова административна процедура. Ние трябва да въздействаме не толкова в наказанието, а още в началото. Още преди да вземе наркотици ние трябва да го спрем. Там трябва законодателството да удари”, допълва той.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.