Масирани полицейски проверки, изнервени шофьори и колони от автомобили в последния почивен ден

В последния почивен ден хиляди тръгнаха към София въпреки блокадата. Драматична е ситуацията по входовете и изходите на столицата. Има масирани полицейски проверки, изнервени шофьори и колони от автомобили.

ТРАФИКЪТ НА „ТРАКИЯ” СЛЕД ВЕЛИКДЕН - СНИМКИ

На магистрала „Тракия” в посока София колоните от автомобили започнаха да се образуват още преди да бъде отворен часовия диапазон, в който автомобили могат да влязат в града. Така колите бяха пренасочвани към село Лозен и  Равно поле, за да изчакат часа, в който могат да влязат в столицата. Иначе проверките стават бързо, защото има много полицаи.

Десетки пък прекараха миналата нощ на улицата, в очакване да се отвори транзитен прозорец. Над 60 000 автомобила са напуснали София през последните работни дни. Почти 17 000 са автомобилите, които са били допуснати да излязат от столицата през почивните дни.

СИТУАЦИЯТА НА МАГИСТРАЛА "ХЕМУС" - СНИМКИ

НА СВЕТЛИ ПОНЕДЕЛНИК: Очакват се големи задръствания на входовете на София

Голямото завръщане в столицата за някои шофьори не се случи по план, въпреки че се опитаха да влязат още рано сутринта.

Други пък се наложи да допълват данни в декларациите си на място. „Искат да попълня името на шефа ми и номера му. Пътувам за Германия, идвам от Димитровград. Попълнил съм ги, но искаха и името на шефа ми. Малко прекалено ми се струва, в Германия няма такова нещо“, коментира един от шофьорите.

„Преди 15 дни пътувахме до Пазарджик. В момента мен ме допускат, а моята приятелка не я пускат, защото е с настоящ адрес. Казаха ми, че аз трябва да ида на работа, а нея да я оставя, тук“, посочи мъж, опитал да влезе в София.

Задържан е шофьорът, предизвикал жестоката катастрофа, при която загина Милен Цветков

Промяна в мерките за влизане към момента няма, съобщиха от полицията.  „Хората, които ще влизат в София, ще трябва да декларират отново обстоятелствата за посещаването на столицата. Това което ще декларират в документите ще се сравнява с това, което са написали, когато са излизали от града“, заяви ст.комисар Георги Хаджиев – директор на СДВР.

От Националния щаб отново споделиха основното си притеснение от масовото пътуване преди празничните дни. „София е най-голямото огнище. Много хора, напускайки София, можеше да разнесат заразата, обратният случай също не е изключен. Ще се уверите сами по броя на случаите“, каза ген.-майор Венцеслав Мутафчийски.

Декларациите ще бъдат внимателно проверявани. Вече са проверени данните в 500 от тях и са констатирани близо 90 нарушения. „Има хора, които декларират трудова ангажираност, а са регистрирани в Бюрата по труда. Други декларират, че работят в конкретни търговски дружества, а се оказва, че нямат сключени договори“, посочи Георги Хаджиев.

Глобите за невярно попълнени данни са от 100 до 300 лв., както и наказание до 3 години затвор.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!