В пленарната зала трябваше да бъде изслушан премиерът Бойко Борисов

Парламентарната група на ГЕРБ реши да не участва в извънредното заседание на парламента, на което трябваше да бъде изслушан премиерът Бойко Борисов във връзка с действията на правителството за ограничаване на заразата от коронавирус. Заради липсата на кворум заседанието нямаше как да се състои.

Решението на народните представители от управляващата партия да не влязат в зала обяви предварително депутатът Менда Стоянова.

"Не е добре ние, които призоваваме всеки ден хората да не се събират, да направим огнище на заразата в НС, което да се разнесе в цялата държава", категорична бе Стоянова. 

 

Така малко преди старта на заседанието стана ясно, че такова няма да има. Въпреки заявката на управляващите да не се регистрират, председателят на парламента даде време- 15 минути за събиране на кворум от 121 народни представители.  

Регистрираха се 91 народни представители, сред които имаше един от ГЕРБ и двама от „Обединените патриоти”.

Заседанието не се състоя, но от опозицията ще направят опит за друго.

„Не се отказваме от парламентарните механизми на парламентарна България и днес внесохме отново искане за свикване на извънредно заседание на НС”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Така парламентът трябва да бъде свикан отново след 7 дни за изслушване на премиера. А от ГЕРБ твърдят, че от началото на извънредното положение парламентарният контрол не е спирал.

"От началото на извънредното положение опозицията е задала над 100 въпроса и е получила отговори на тях. Те могат да бъдат намерени на сайта на НС. Е, разбира се, сега няма как колегите от БСП и най-вече тяхната лидерка, да правят медийните си изяви от трибуната на НС", коментира още Стоянова.

В извънреден режим на работа парламентът може да бъде свикан от президента, председателя на народното събрание, Министерския съвет и от една пета от депутатите. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.