Десетки недоволстваха заради разногласията на институциите относно поставянето на селото под карантина

За първи път Плевен изпреварва София по брой открити нови заразени за едно денонощие. Националният щаб обаче е категоричен, че няма основание за блокада нито на Плевен, нито на близкото село Буковлък. От там са четири от служителите с положителни проби за COVID-19, работещи в шивашки цех в Плевен с общо 900 души персонал. 

В сряда сутрин в новото огнище на заразата се стигна до напрежение. Два спонтанни протеста се организираха в селото в рамките само на два часа. Единият се състоя пред кметството на Буковлък, а другият - в ромската махала на населеното място.

Ще поставят ли под карантина плевенското село Буковлък?

Десетки жители излязоха на улицата заради разногласията между институциите. До напрежението се стигна заради това, че тази сутрин от Националния оперативен щаб обявиха, че карантина за плевенското село няма да има.

Решение за затваряне обаче можели да вземат Областният щаб и местното РЗИ. Затова се стигна и до противоречие между местните и кмета на селото, който поиска карантинирането му. Според щаба броят на заболелите  е малък – само четири, което не налага затваряне на населеното място.

„Буковлък има около 4000 души население и четирима заразени с коронавирус. Това е твърде малка бройка за налагане на карантина на цялото село. На местно ниво могат да вземат такова решение. Дали сме указания да се разшири търсенето на заразени и контактни лица там", уточни ген. Мутафчийски по време на редовния брифинг в сряда. 

Предлагат поставяне на село Буковлък под 14-дневна карантина

„Разногласието между институциите води до напрежение. Няма никакво взаимодействие. Сега ми казаха, че нашето РЗИ може да затвори. Отделно кметът на града също може да вземе по-тежки мерки. Но всеки бяга от отговорност", каза кметът на селото Росен Русанов.

Причина за недоволството на хората от Буковлък стана и недопускането на част от тях през пропускателните пунктове на Плевен, за да отидат на работа. Работодателите им пък са ги върнали с аргумента, че селото трябва да бъде под карантина или че са опасни за другите служители.

Огнище на коронавирус в цех с 900 служители в Плевен

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.