Според бившия финансов министър правителството има правилен подход за справяне с кризата

"Правителството има правилен подход за справяне с кризата. Повечето държави вече са отделили между 10-15% от БВП за целта. Тези 10 млрд. лева са по-малко от това. Вече въпросът е как да се използват и колко бързо". Това каза бившият финансов министър и икономист Симеон Дянков в ефира на "Здравей, България". Той е във Вашингтон и спазва сериозно мерките за сигурност.

173 млн. лева за малките фирми със спад от поне 20% в оборота (ВИДЕО)

"На този етап кризата е здравна. Първо трябва да направим всичко, така че хората да са здрави. Това за икономиката означава спад в търсенето и в предлагането. В момента голямата икономическа цел на правителството е да се подпомагат домакинствата и бизнеса. Трябва да се мисли за още по-обхватни схеми за помощ за обществото. Според мен отговор на тази тема ще дойде след месеци", заяви той. Според него тепърва ще се мисли и под каква форма да се опрощават част от кредитите на фирмите.

 

 

"Мярката 60/40 помага, хубаво е, че бързо влезе в действие. Подобни мерки съществуват в над 120 държави. В случая е важно повече хора да запазят работата си и да подпомагат домакинствата си. С времето обаче ще се наложи тази мярка да се преразгледа и държавата да поеме по-голяма тежест", каза още Дянков и даде за пример и съседните на България държави, в които процентът, даван от държавата, е по-голям.

Бившият финансов министър смята още, че въпросът не е дали работните места се запазват, а къде е потреблението. Световният опит показва, че потреблението се възстановява по-бавно.

Борисов: Бързото отхлабване на мерките може да доведе до нова вълна от заболели

"Според мен кризата ще мине през три фази. Ние сме в първата - здравни мерки, с които правителството се справи добре. Втората тема е как в този период и потреблението, и търсенето да се запазят на някакво ниво. Третият период е как, докато се излиза от кризата, домакинствата и бизнесът да не са задлъжнели много", заяви Дянков. Според него трябва да се прекратят всички процедури по несъстоятелност. За да не се случи това, трябва да се дават още пари, добави Дянков.

"Държавата трябва да е щедра. Това е криза, която не сме виждали от дълго време. През последните години кризите бяха на търсенето. Не е имало достатъчно пари, но бизнесът работи. Сега и той не работи и парите трябва да се фокусират там", заяви още бившият финансов министър.

ЕЦБ и БНБ създават нова суап линия за осигуряване на ликвидност в евро

Според Дянков отварянето на суап линията между ЕЦБ и БНБ е правилен ход. За него това е второстепенна стъпка, но е хубаво да има подобен вид осигуровка.

Бившият финансов министър смята, че мерките трябва да се насочат и към други групи хора, например тези, които са се завърнали от чужбина.

"Определено ще сме по-сигурни в Еврозоната. В момента ЕЦБ е основният финансиращ мерките за кризата в Европа и това, че България е изключена от тези мерки, защото не сме част от Еврозоната, определено ни пречи", каза Дянков и подчерта, че ЕЦБ е отпуснала 4 пъти повече средства от Европейския съвет. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.