Новата мярка обяви премиерът Бойко Борисов

Със 173 млн. лева, заделени от европрограми, ще бъдат подпомогнати малките фирми със спад от поне 20% в оборота. Новата мярка обяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг след онлайн заседание на Европейския съвет.

По думите му кандидатстването ще става по електронен път, при максимално облекчена административна процедура, а над 20 000 фирми ще могат да се възползват. Те ще бъдат подпомогнати с между 3 000 и 10 000 лева. Мярката ще бъде стартирана в началото на май.

Ще се мисли и за мярка в подкрепа на средния бизнес. 

„Надяваме се към юли да влезем в чакалнята на еврозоната”, каза още премиерът. „Имаме отговор от ЕЦБ, че сме изпълнили всичко необходимо. В знак на доверие към България снощи ни отвориха суапова линия за 2 млрд. евро и то за колкото трябва време. Фиксирането е до края на тази година или докогато ни трябва. Това е знак на доверие към България. Много поискаха, но единствено на България дадоха авансово”, заяви Борисов.„Суаповата линия е знак на доверие към България – много страни поискаха, но не им дадоха. За това благодаря на всички мои колеги – и Кристин Лагард, и другите, които имат такова доверие към България към днешна дата. И не е случайно, че шефът на МВФ даде България за пример с нейните изрядни финанси и дисциплина и че се ползва с възможностите да тегли толкова, колкото й потрябват. Но ние още не сме взимали заем, още караме с това, което сме спестили навремето, когато нямаше криза", каза още премиерът.

На 6 май пък се очаква нова среща на Европейския съвет. Тогава ще бъде обсъдена финансовата рамка на общ фонд за излизане от кризата. На онлайн заседанието Борисов е приканил лидерите на обединена Европа да отпуснат повече средства за лечение на коронавирус и за изработване на ваксина срещу COVID-19.

„С новата пътна карта за възстановяване искаме да вдъхнем оптимизъм. Към днешна дата 7,5% от БВП е заминал, това са трилиони”, коментира още премиерът. „Само като единна Европа можем да излезем от кризата".

Евролидерите обсъждат постепенното падане на карантината (ОБЗОР)

 

 

„Икономиките ни така са свързани – и не само те, и туризма, селското стопанство, машиностроенето, образованието …Моят приятел Курц толкова се хвали, че днес пуснал малките магазинчета – толкова е разхлабил мерките", коментира Борисов. 

„На базата на това тече един спор, който си е стар – това е за грантове или кредити. Тези държави със слабите икономики предпочитат грантове – някой да отиде да им даде пари. Държавите със стабилни икономики казват „даваме ви кредит, после ще си го върнете“. И за да стане ясно, тези с грантовете им казват – даваме ви, но си направете данъците като в нашите страни – например в Германия 40% е данъка, в България е 10. Тоест, 90% от приходите на бизнеса и гражданите остават за тях. 10% идват към държавата. В Германия това е 40%", обясни Борисов. „Това е спор, в който няма да се стигне до съгласие", смята премиерът.

„В същото време има и добре работещи модели, които биха могли между грантовете и кредитите биха дали също добър вариант. На 6 май ще е следващата ни среща. На нашите приятели от Хърватия им се падна такова председателство, в което няма да може да се проведе нито срещата със Западните Балкани, затова се разбрахме пак така с онлайн връзка да я проведем – и тогава отново ще говорим и предоговаряме финансовата рамка в размер на 540 милиарда евро, за да я обединим и с един Фонд за излизане от кризата. ЕК пое ангажимент да подготви и съгласува с нас всичко. Както и Меркел каза – дано за толкова малко време успеят", каза още премиерът.

„В моето изказване по време на срещата на Европейския съвет им казах, че не е хубаво да подвеждаме хората. Трябва да се върнем към темата на деня – ако в България всичко е наред, то в Германия, Франция или Италия, където са нашите контрагенти за производство, то няма и какво предприятие у нас да отвори. Същото е и в туризма и много други сектори. Затова решихме още пари да се дават за проучването, за ваксините и за лекарства – нови или тези, които влияят положително на болните. Колежката от Дания даде пример с това как бързо си оборудваме медицинските екипи с независещи извън континента производства на очила, маски, шлемове – най-тежките облекла, и да си върнем производствата във фармацията, както и да запасим целия ЕС за следваща вълна, защото се очаква втори пик. Никой не е опознал този вирус и не знае кога ще е втората вълна. В България плавно се вдигат – 40, 50, 60 на ден – ако задържим така е добре, защото в един момент чух предложение да се отворят хотели, малки ресторанти и пр.- ние ще ги отворим, но след това веднага трябва да търсим медицински персонал и ще ги затваряме после като болници", каза Борисов.

„Разбирам колко им е тежко на хората вкъщи, макар че хората се движат и улиците на София са пълни – въобще не изглежда като град по карантина – и аз съм убеден, че вие го виждате. Не сме забранили нищо като в Гърция. Чух сутринта, че колегите от БСП били сезирали КС за това, че хората под карантина ги следели по джиесемите им. В Гърция не можеш да излизаш от вкъщи без да уведомиш властите, в Испания можеш да отидеш до магазин и толкова. В България можеш да отидеш 46 пъти до магазина и да не се спреш! До аптеката, банката, и др. Възложил съм да говорят за парковете и планините – включително и в неделя да проведат учение как да стане – с табели, в една посока и прочие по планините. Толкова искам и аз да стане, и ме е страх, защото медицинският персонал ще се преумори. Затова толкова натискаме да вървим плавно, а и в същото време виждате – все повече се екипират болниците и персонала", допълни премиерът.

„Страхотен проблем е миграцията в Европа в момента. Пищят кански държавите за релокация. Напълнени с мигранти, а не могат да ходят никъде. И нашите съседи – Малта, Кипър, Гърция, - България нула миграция. Затворихме границите, защото заради празниците почва движение – молихме християните по Великден, сега молим мюсюлманите за Рамазана – разбрахме се, че това е акт за неразпространение на болестта", каза премиерът. „България няма проблем с релокацията – ми кажете едно „благодаря“! Защото това не е даденост и в никоя друга държава го няма това", допълни премиерът.

„Някой от Вас да се е почувствал следен с приложение, което е по желание, за карантината", обърна се Борисов към журналистите.„В Корея това е задължително, за да може карантинираните да ги държат на едно място. Сутринта слушам БСП – някой щял да „ги следи къде ходят – в смисъл, някой все едно го интересува къде ходят. Но те когато бяха на власт, подслушваха и мен, и всички от опозицията", допълни Борисов.

„Месец и половина колегите от МВР работиха, за да може да докажат и съберат улики, за да може тези, които са направили това зло дело с побоя над Слави Ангелов, да намерят извършителите – те бяха ясни, но им трябваше време да защитят доказателствата си пред съда", уточни премиерът.

 

 

На въпрос как ще бъде решено пътуването в рамките на ЕС, Борисов съобщи, че правителството си е поставило за задача да запази здравето и живота на българите. „България е излизала от войни, губила е територии, репарации е имала, когато народът е бил жив и здрав, страната се възстановява и тръгва напред. Първата ми задача е да запазя народа жив и здрав. Не може една Сърбия да има десет пъти повече заболели, всички съседни на нас страни да имат два пъти повече заболели – това е защото мерките им закъсняха. Всеки ден понасям приказки от типа „Що не пуснеш“. Изпуснахме пазарите и виждате как заразените станаха за един ден от 20 на 60 за ден. Сега ще видим петък, събота и неделя как ще са заразените след пътуването по Великден – ако не се вдигне много броят, съм възложил за парковете и планините да мислят. Ако са в тези рамки, първо ще пуснем децата с родителите, после и другите", каза Борисов.

„Днес говорих с Мария Габриел, може би през август се очаква първата ваксина, след това, ако се окаже успешна, много бързо ще тръгнат икономиките. Като знам българите как обичат да пътуват, няма да можем да ги свалим от самолетите, билети няма да има", каза Борисов.

„Искам да сваля извънредното положение още утре. То не ми помага. То дава възможност на карантината. Българинът ще издържи финансово, както и социалната ни система. Затова са тези соапови линии, грантове и кредити, които използваме. Аз искам, ако може още на 6 май да падне извънредното положение, когато е и следващото заседание на Европейския съвет, на което ще бъде предоговорена финансовата рамка и ще бъде създаден фонд за излизане от кризата", каза премиерът. 

„България подкрепя всичко, което има логика. Общ европейски кредит означава всички да го подкрепим. 4 държави имат най-високия рейтинг на банките си – Германия, Франция, Холандия и Австрия. Другите сме с по-нисък рейтинг. Това означава, че всеки залага своята икономика за кредит с ниска лихва. Общ европейски отговор на кризата означава солидарно и дисциплинирано, отговорно към малките, кохезионна политика и първо да си оправим Европа и Западните Балкани", каза премиерът.

На въпрос какъв ще е общият европейски отговор на ситуацията, Борисов коментира, че става въпрос за патетични думи.

„Политиците ги употребяват, защото не казват нищо. Какво значи общ европейски отговор? Ние не можем да направим обща европейска отбрана. С моите уважание към Сасоли, звучи добре. Какво да му коментирам. Общ европейски. Какво ще правим общо БМВ-ата или Мерцдеси, или облекла? Общ европейски отговор значи друго: солидарно и дисциплинирано, отговорно и към големите и към малките. Кохезионна политика, храна. Първо да си оправим Европа, да си оправим Западните Балкани, тогава да разглеждаме и другите контитенти. Това означава общ европейски отговор", заяви още Борисов.

Той коментира и даряването на заплатата си. „Приемам го като дарение. Правя го от сърце. Говорих с колеги да дарим заплатите си на социално слаби, за да знаем кого точно подпомагаме. Деструктивно е, но ни привързаха към депутатите. Знаете, че от първите си заплати дарихме по 1000 лв. Сега трябва да се подготвят мерките. Оптимизмът идва от там, че със сегашните медицински мерки вървим бавно и плавно. Много фирми и сектори работят – търговия, селскостопанство, строителство, въобще не сме ги засегнали. Живи и здрави ли сме ще се справим. Ще докараме още пари. Ще подпомогнем където трябва. Още не сме теглили заем", обясни премиерът.

„Ако БСП ме поканят в парламента ще отида, стига да се съберат депутатите. Депутатите са в карантина. Не са ли в карантина или те са извънземни и не важи за тях карантината. Или безсмъртни. видя се, че не са. Двама от депутатите на ГЕРБ още са болни. Трябва да ги разболеем всичките ли?", попита още премиерът.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.