Облаци от насекоми заплашват реколтата на милиони хора

В разгара на епидемията от COVID-19 източната част на Африка преживява втора за годината атака на скакалци, съобщават местни медии. След като през януари нашествието порази Етиопия, Кения, Сомалия, Уганда и Судан, снесените яйца на насекомите вече се излюпват и очертават 20 пъти по-мощна атака в близките дни, твърдят наблюдатели на този процес.

НАПАДЕНИЕ: Рояци скакалци "окупираха" Лас Вегас (ВИДЕО)

Стивън Ньока от Организацията за контрол на популацията от скакалци в Източна Африка обяснява, че заради пандемията от коронавируса вносът на инсектициди е ограничен и страните, изправени пред атаката на насекомите, на практика няма как да отговорят на удара. А облаци от втората вълна вече унищожават обширни райони от Сомалия и Етиопия, предвижвайки се към Судан.

 

Милиони скакалци завладяха остров Сардиния

За 24 часа един скакалец изяжда храна, колкото собственото си тегло. Тоест един квадратен километър със скакалци консумира, колкото 35 хиляди души, изчисляват експерти.
Ако държавите в региона не се справят с бедствието навреме, под заплаха е новата реколта, която в момента е в “зелена” фаза. Скакалците биха могли с помощта на вятъра да се придвижат към Пакистан, Индия и дори Китай.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.