Решението е взето на политически съвет, съобщи лидерът на НФСБ Валери Симеонов

Учениците няма да се връщат в класните стаи. Затворени остават и детските градини. Според плановете на кабинета, единствено учениците от 7 и 12 клас ще отидат до училищата, но само за външното оценяване и матурите.

Учениците ще се върнат в класните стаи единствено за матурите. Решението е било обсъдено на политически съвет, в който е участвал и премиерът Борисов. Това обяви  в ефира на "Здравей, България" лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

По-големите ученици се връщат в клас само за часовете по БЕЛ и математика?

Повечето от родителите бяха против техните деца да се връщат в училище. А генерал Мутафчийски поясни, че многократно е разговарял за това с министъра на образованието.

"Засега общото мнение е, че към края на май месец ще бъде дадена възможността за полагане на изпити на учениците от 7 клас и на матурите от дванадесетокласниците. Не става въпрос за масово връщане на учениците в клас", обяви на редовния брифинг на Оперативния щаб ген.майор Венцислав Мутафчийски.

Организацията ще трябва да бъде направена само за изпитите по математика, български език и литература. По мнение на повечето директори, не е изключено това да се случи, като се спазват всички мерки за безопасност. Очаква се около 10 май образователното министерство да посочи и материалите, върху които ще бъдат изпитите.

"Нашият комитет обсъди мярката и реши, че връщането на учебния процес би означавало единствено разпалване на нови огнища и действия, граничещи с убийство. Няма проблем в класните стаи, където децата са на 2 метра и са с маски. Но какво става в междучасията, в коридорите, където контролът е по-малък?", попита Валери Симеонов в ефира на "Здравей, България. Той коментира и предложението за туристически ваучери на стойност 210 лв.

 

 

"Тези пари трябва да осигурят минимум 7-дневен престой в място за настаняване. Предложили сме 7 дни, защото тези ваучери могат да бъдат изтъргувани от фирмата. Виждате, че всички предложени мерки са с прагматична насоченост и предвиждам какви трикове могат да бъдат предложени", обясни Симеонов. Според него право и задължение на всеки народен представител е да внася предложения. НФСБ предлагат работеща форма на предложението за ваучерите. Те ще се дават на служител и работник през фирма или директно предоставяне. Това зависи от наредбата, която ще бъде издадена от Министерство на туризма.

Кога ще стартира летният туристически сезон у нас?

"Искаме да предотвратим извършването на схеми. Идеята за седемте нощувки е да има реално използване на съответната услуга, което после трябва да се докаже чрез системата за туристическа информация", обясни лидерът на НФСБ. Според него 30 лв. е средната цена на почти всеки нискобюджетен хотел, но всеки може да си доплати за по-скъпи услуги.

Предложенията са представени на политически съвет, а след седмица ще бъдат обсъдени отново детайлно.

Целия разговор с Валери Симеонов гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.