По-рано в няколко страни, включително САЩ и Китай, бяха открити случаи на инфекция с коронавирус при домашни животни

Сибирската котка на име Мир, която беше собственост на руския президент Владимир Путин, е поставена под карантина, съобщава БГНЕС. През февруари 2012 г. държавният глава подари домашния си любимец на губернатора на японската северна префектура Акита Норихисе Сатаке.

Глобиха възрастна италианка - ходила до магазина 11 пъти за ден

Карантината се наложила, тъй като тези животни също са заплашени от заразяване с новия коронавирус, каза Сатаке.

"Бяхме много разтревожени от новината, че случаи на заразяване на домашни котки с новия коронавирус са били регистрирани в САЩ", каза Норихисе Сатаке. "Ето защо ние направихме така, че тя да не общува с никого, освен с членовете на нашето семейство. Наистина се надяваме бързо да приключи настоящата ситуация, в която заплаха от инфекция има и при хората, и при животните."

Мир има страхотен апетит, силен и весел е, има спокоен характер. Той се разбира перфектно с шестте други котки, с които живее сега. „Това е специално за мен същество - душата ми се отпуска, когато видя муцунката му“, споделя губернаторът.

Нашествие от котки по празните улици на Истанбул (ВИДЕО+СНИМКИ)

През лятото на 2012 г. губернатор Сатаке подари на Владимир Путин кученце от японската порода акита-ину, с която е известна префектурата му, в знак на благодарност за помощта, която Русия оказа на Япония след катастрофалните природни бедствия през март 2011 г. - най-мощното земетресение в историята на страната с авария в атомната електроцентрала Фукушима-1. Кученцето получи името Юме (Мечта).

В отговор от Москва бе получено рошаво пепеляво коте, което в Япония получи името Мир. Този подарък бе избран, след като стана известно, че угубернаторът обича котките повече от кучетата. Поради строгите японски закони, през 2012 г. светът беше принуден да премине под карантина в специалната зона на международното летище Нарита в Токио. В продължение на шест месеца персоналът на руското посолство редовно посещавал котката, носейки й подаръци - различни лакомства и играчки. След карантината котето се заселило в дома на губернатора.

Префектура Акита се намира в северната част на главния японски остров Хоншу. Населението й е малко под 970 000 души, основно заето със селско и горско стопанство и риболов.

По-рано в няколко страни, включително САЩ и Китай, бяха открити случаи на инфекция с коронавирус при домашни животни, включително котки. Изследователите обаче смятат, че заразяването на човек от животно е малко вероятно.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!