Статистиката на МВР показва масово неспазване на правилата

Километрични опашки от автомобили на изходите на София през деня. Целият състав на МВР е на крак заради дългия уикенд. Органите на реда затягат драстично контрола върху пътуващите.

Статистиката на МВР показва масово неспазване на правилата. От общо 55 000 проверени декларации в 3400 са установени несъответствия, при които хората са посочили, че отиват на работа, а нямат трудов договор. В тях 466 от деклараторите дори са регистрирани в Бюрата по труда. Съставени са над 19 200 акта за неспазване на противоепидемичните мерки, а от тях 14 600 са за неносене на маски.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Предпразничният трафик и днес, точно като за Великден, не се повлия от кризисната ситуация с коронавируса. Хората тръгнаха на път, а предупрежденията на полицията за затегнатите мерки не ги стреснаха.

„Служителите на Пътната полиция в страната ще бъдат изцяло ангажирани с осигуряване на безопасността на движение по пътищата и извършване на проверки на КПП-тата в София и областните градове”, обяви комисар Веселин Младенов, началник на отдел „Охранителна полиция", ГДНП.

МВР НА КРАК: Изградени са над 200 КПП-та в страната заради серията почивни дни

„Всичките екипи, които са на разположение на Пътна полиция, ще бъдат ангажирани за тези 3 дни в различно часово време”, обясни комисар Любомир Костадинов, зам.-началник на отдел „Пътна полиция”, СДВР.

Компромиси с преминаването през пунктовете се правели, но само при необходимост, съобщиха от полицията.

„Трябва да ни разберете и нас. По-младите, по-агресивните се опитват да ни заобикалят. Тези с колелата бягат по полята и се опитват да хитреят покрай тировете. Не сме за игра на котка и мишка там”, каза комисар Любомир Костадинов.

Статистиката на МВР показва хиляди нарушители на контролно-пропускателните пунктове.

„Малко над 3400 са декларациите, в които се установява несъответствие, като гражданите са декларирали, че отиват на работа, но нямат трудов договор. А 466 от тях са регистрирани дори като безработни”, обясни комисар Веселин Младенов.

Другото най-често нарушение в извънредното положение е излизането навън без маска.

„До момента са съставени 19 262 акта, 14 268 са за неносене на маски, което е показателно”, каза комисар Веселин Младенов.

Затова от щаба поискаха контролът да бъде затегнат.

„Общото впечатление е, че маските не се носят, но те са задължителни и ние ще обърнем внимание към МВР да се вземат абсолютно всички мерки да се изпълнява заповедта на министър на здравеопазването”, заяви ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

С по-строгия контрол обаче расте и напрежението.

„Вчера около обяд имаше възникнал инцидент на подхода на Борисовата градина, където бяха разположени служители на Столичната община. Гражданин на около 50 години използва лютив спрей и напръска служители на Столичната община.  Включително има и опит да бъдат блъснати служители на едно от КПП-тата на изхода на „Хемус” миналата седмица”, заяви комисар Радослав Стойнев, началник на отдел „Охранителна полиция” в СДВР.

През предстоящите дни  органите на реда ще следят усилено за водачи с рисково поведение, за неправилно изпреварване и маневри. Ще има контрол на изправността на колите и скоростта.

Полицията започва засилен контрол и на водачите на мотори и мотоциклети, тъй като със затоплянето на времето са се увеличили и сигналите са организирането на гонки. Ще се следи още за носенето на каски, видимостта на табелата с номера и състоянието на превозните средства.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.