Парад по време на карантина

Парад – под карантина. Така, накратко, може да бъде определено случващото се в най-старото военно училище у нас за Деня на храбростта и Българската армия. Под карантина, тъй като вече втори месец над 400 курсанти са затворени в Националният военен университет, заради пандемията. Но този факт си има и добрите страни.

Честваме Деня на храбростта и празника на Българската армия

„Животът на нашите възпитаници не спря с въвеждането на пандемията. Курсантите бяха приведени на приказармен режим още на 8 март, но въпреки всичко, за тези повече от 40 дни обучението не спря. И затова, че са тук успяха да се подготвят“, каза полковник Евгени Пенчев – зам.-началник на НВУ „В. Левски”.

Въпреки това, че не са виждали близките си отдавна, бъдещите офицери проявяват мъжество.

„Не съм се прибирал от два месеца. Нямам търпение да го направя, да си видя семейството и приятелите. Всички са много напрегнати от ситуацията извън университета, но се надяваме да се върнем скоро по родните си градове“, споделя Добромир Христов – курсант от НВУ „В. Левски”.

Мъжество и характер проявяват и от нежния пол в униформа. Като 19-годишната първокурсничка Кристияна от Сливен.

Гергьовден е!

„Нашите командири правят всичко възможно, дори и в това извънредно положение да се чувстваме по-добре. Ежедневието ни е запълнено, но се справяме. Мотивацията е най-важното нещо, което трябва да имаме тук. Имаме я. Борим се. Продължаваме“, казва Кристияна Митрева – курсант от НВУ „В. Левски”.

Мотивиращо, не само за новобранците, е и решението военният университет да е домакин на парада по случай Гергьовден. В него ще има всички задължителни елементи на обичайното дефиле. Танковете Т-72 ще са на преден план, а випусникът Алекс Александров ще го управлява.

Уникална ще е и визията на първокурсниците. По идея на ръководството на военно училище е върната визията на униформите от Българската армия преди един век.

ВСИЧКО ЗА ПРАЗНИКА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.