В парада под карантина имаше всички задължителни елементи на обичайната демонстрация

Заради нуждата от физическа изолация за първи път тази години военният парад на Българската армия се състоя без публика и в ограничен мащаб. Сухопътната част от празненствата се проведе във Велико Търново. Това се случва за първи път от 100 години насам.

С освещаване на бойните знамена и поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите воини започна Деня на храбростта в Националния военен университет. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Най-старото военно училище у нас е домакин на парада за Гергьовден, който включва маршинг-дефилир на 500 бъдещи офицери. Вече два месеца курсантите са под карантина.

„Животът на нашите възпитаници не спря с въвеждането на пандемията. Курсантите бяха приведени на приказармен режим още на 8 март, но въпреки всичко, за тези повече от 40 дни обучението не спря. И затова, че са тук успяха да се подготвят”, обясни полковник Евгени Пенчев, зам.-началник на НВУ „В. Левски”.

Как курсантите от Велико Търново се подготвят за празника?

 

 

Въпреки това, че не са виждали близките си отдавна, бъдещите офицери проявяват мъжество, дори и дамите.

„Мотивацията е най-важното нещо, което трябва да имаме тук. Имаме я. Борим се. Продължаваме”, заяви Кристияна Митрева, курсант от НВУ „В. Левски”.

В парада под карантина имаше всички задължителни елементи на обичайната демонстрация. Танковете Т-72 бяха на преден план.

„Много дълго време подготвяхме машините. Три седмици ги подготвяхме. Добре изглеждат. Всичко е както трябва и мисля да се представим на ниво за парада. Малко са курсантите, които могат да се возят на танк Т-72 по време на парад. Такова нещо не се случвало и е уникално чувството”, коментира Алекс Александров, пети курс в НВУ „В. Левски”.

Гергьовден е!

Въпреки че показаната техника е на въоръжение повече от 30 години, вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов заяви, че тя е годна и в съответствие със стандартите на НАТО. А модернизацията  в родната армия е необратим процес въпреки извънредното положение.

„Към момента не се налага да се купуват нови танкове. Надявам се в мандата на това правителство да бъдат сключени и другите два договора за модернизация. Да започнем модернизацията на Т72, да сключим договор за 3Dрадари”, заяви Красимир Каракачанов.

А в края на безпрецедентния парад участниците си пожелаха да са живи и здрави да не се отказват пред нищо.

ВСИЧКО ЗА ПРАЗНИКА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.