Това съобщиха от Националния оперативен щаб

51 са доказаните случаи на коронавирус за последните 24 часа в България. Още 24 души са излекувани от COVID-19. Сериозен проблем остава "вносът" на вирус от чужбина. А от днес започна доставката на хлорохин в цялата страна.

Здравните власти казват, че пристигащите се опитват всячески да прикрият, че са болни. Въпреки това - идват още облекчения на мерки,от другата седмица разрешават туризма. А футболното първенство тръгва от началото на юни.

Започват доставки на хлорохин в цялата страна (ВИДЕО)

Най-сериозният проблем и през днешния ден остава разпространението на вируса, внесен от чужбина. По-голямата част от новите положителни проби са именно от тези огнища. Регистрираните положителни проби на коронавирус в България станаха общо 1 829. А броят на заразените медицински работници е 192. Излекуваните пациенти вече са с 300 повече от тези, които са починали. През днешния ден има 24 излекувани и двама починали.

В четвъртък стана ясно, че започва доставката на хлорохин в цялата страна. Държавната фирма "Бул Био" е произвела 244 опаковки от медикамента, който трябва да стигне до всички болници у нас. С тези количества могат да се лекуват 2 хиляди и 500 пациенти с коронавирус.

 

 

От оперативния щаб увериха, че хлорохинът е преминал всички необходими тестове и е напълно безопасен за употреба. Освен собствено производтсво хлорохин, страната ни разполага и с голямо количество дарения.

В четвъртък бяха съобщени и първи резултати от лечението с кръвна плазма. За момента методът се прилага само във ВМА, където разполагат със собствен кръвен център и възможност да набират доброволци, излекували се от COVID-19.

Американка пребори COVID-19 и основа движение за даряване на кръв и плазма

У нас вече се откриват всеки двама от шест заразени, заявиха от Щаба. А съвсем скоро се очаква лечението с кръвна плазма да започне да се прилага активно. Вливането на плазма от възстановен на новозаразен е едно от най-важните средства за лечение на COVID-19, категорични са експертите. При един от двамата лекувани по този начин пациенти плазмата не е помогнала заради придружаващо заболяване.

Вече са ясни и критериите, по които болниците ще могат да получават  плазма с антитела от Националния център по хематология.

"В момента се оборудва лабораторията, която трябва да бъде извън мястото, където се обработва другата кръв. Болниците ще имат възможност да искат такава плазма, замразена и от съответната кръвна група", обясни главният здравен държавен инспектор доц.д-р. Ангел Кунчев. А проучване на "Пирогов" е показало, че вече имат 91 пациенти с изградени антитела.

Болни пътници играят на котка и мишка с властите на летище София

Сериозен проблем обаче остава "вносът" на вируса от чужбина. Контрол по летищата има, категорични са здравните власти. Част от пасажерите обаче всячески опитвали да прикрият, че са болни.

 "Двама пациенти преди няколко дни термокамерите ги засичат с 34 градуса температура, изолираме ги за един час и след това тяхната температура е вече 38 градуса. Как бихме могли ние да знаем дали някой пътник не е пил лекарства преди да кацне на летището?", пита заяви директорът на РЗИ-София - Данчо Пенчев. 

А други пътници дори се криели от медиците - пример е болна българка, кацнала от Нидерландия.

"Тя е била привикана към Граничния здравен контрол, не е изчакала консултацията с наш специалист, преминала е паспортния контрол и нашите хора са я гонили из багажното отделение! Тя категорично е отказала да се върне обратно или да влезе в болница", обясни Пенчев.

Към 17.00 часа, регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са в областите както следва: Благоевград – 64; Бургас – 51; Варна – 27; Велико Търново – 25; Видин – 161; Враца – 12; Габрово – 7; Добрич – 13; Кърджали – 13; Кюстендил – 78; Ловеч – 2; Монтана – 20; Пазарджик – 52; Перник – 23; Плевен – 176; Пловдив –80; Разград – 1, Русе – 15; Силистра – 5; Сливен – 55; Смолян – 38; София – 791; Стара Загора – 39; Хасково – 26; Шумен – 4, Ямбол – 51.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.