По първоначална информация при инцидента няма пострадали

Тежък инцидент край Нова Загора. 10 вагона на товарна композиция буквално са излетели от релсите. На мястото на инцидента беше разпилян меден концентрат.

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ИНЦИДЕНТА ВИЖТЕ ТУК

Инцидентът е станал около 03:30 часа сутринта. Основната версия е, че стрелката по време на движението по средата на влака е променила неговия маршрут.Ремонтните дейности продължават. Над 150 души, ремонтни екипи от цяла Южна България се включиха в работата по възстановяване на щетите след катастрофата. Част от дерайлиралите вагони вече са вдигнати, но част от тях, виждате все още са обърнати на мястото където е бил железния път.

Товарната влакова композиция е била от 25 вагона, натоварени с меден концентрат. Пътувал е към Бургас. Инцидентътсе случва на гара Нова Загора. „Минава локомотива с първите 5 вагона къса се между четвърти и пети вагон винтовия спряг след което между  5 и 6 също и съответно от там нататъка вагони движещи се от инерционната маса дерайлират”, каза Бойчо Скорбански, държавен инспектор за разследване.

 

 

Видео: Ангел Димитров, "Моята новина"

„Влакът се движи в правилната посока. Машинистите, маршрутът е нареден. Дежурният ръководител дава транзит на влака. Той усеща леко придърпване, задържа, обръща се вижда пушека и екстрено спира влака“, коментира Любомир Гарчев, частен превозвач.

Вече са направени първите огледи, но няма водеща версия. „Има доста версии, воденето на влака като скорост, състояние на нетяговия подвижен състав, тоест състоянието на вагоните правилно натоварване, неправилно натоварване, включително и човешка грешка“, обясни инж. Красимир Папукчийски, генерален директор на НКЖИ.

 

 

Влакът не е влязъл с висока скорост в гарата, но това тепърва ще се доказва след сваляне скоростната лента на локомотива. „За съжаление щетите ще бъдат сериозни за съжаление материала е разлят това е скъп материал меден концентрат, който чакаме да привърши комисията да започнем да го прибираме, разбирасе ще загубим ще загуби и клиента и след това някой трябва да плати“, каза Любомир Гарчев.

Движението по железопътната линия София – Бургас е възстановено, движат се и пътнически влакове. Ремонтните дейности продължават, а причините вероятно ще стана ясни след две седмици. Истински късмет е, че един от вагоните не е съборил стълб, който се намира зад мен от контактната мрежа, с което движението в участъка щеше да е невъзможно. Вече е направена първата инспекция на извадените вагони и тяхното техническо състояние, предстои извършването на още множество експертизи. Добрата новина в случая е че няма човешка жертва при тежкия железопътен инцидент.

Информация: Георги Манев

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.