Съдът я назначи по искане на подсъдимите

Нова експертиза на част от СРС-тата по делото „Иванчева” осуети развръзката на съдебния процес. Днес трябваше да се чуят пледоариите на втора инстанция, но допълнителните искания не позволиха това да се случи.

Междувременно заради големия медиен интерес за първи път от месеци журналистите бяха допуснати до съдебната зала.

В рамките на днешното заседание двама от тримата обвиняеми – Биляна Петрова и Десислава Иванчева, направиха нови искания към съда. Според прокуратурата тези техни действия не са случайни и го правят, за да забавят пледоарии. На влизане в съдебната зала двете обвиняеми казаха, че не очакват справедливост от съда.

Делото "Иванчева" - на финалната права

Съдебното заседание започна с песимизъм.

„Присъдата ще бъде потвърдена, плюс-минус нагоре. Не очаквам справедливост . Искаме петиция до ЕК за независимо разследване”, заяви Биляна Петрова.

И заявка за нови искания.

„Става дума за 50-секунден запис, където неправилно се предават думите”, заяви Иванчева.

След като обвиняемите отправиха исканията си към съда, част от записите от СРС-тата по делото бяха пуснати в съдебната зала. Биляна Петрова каза, че не е съгласна с начина, по които те са описани в томовете по делото. Били й преписвани думи. Други пък липсвали. Съдът реши и назначи нова експертиза на записите, за да се установи автентични ли са те и кой и какво точно казва.

„За мен това е опит за шиканиране на процеса. Тези искания се правят само за да се отлага във времето пледоариите”, заяви прокурор Тихомир Стоев.

„Не може всичко в наша полза да се унищожава и накрая да казват, че не можем да докажем, че сме невинни. Първо те трябва да докажат, че съм виновна”, заяви Биляна Петрова.

 „Много време е изгубено по отправяне на искания, обсъждането им от съдебния състави и в 90% от случаите тяхното отхвърляне”, заяви прокурор Тихомир Стоев.

И в крайна сметка исканията отложиха пледоариите с повече от месец. Дотогава обвиняемите ще съберат подписи за инициирана от тях петиция.

„Искаме петиция до ЕК за независимо разследване. Това е единственият шанс да докажем, че сме невинни”, заяви Биляна Петрова.

„Не, че се притеснявам от нещо, че прокуратурата на всяка цена иска да приключи делото. Но в крайна сметка това дело е изяснено”, смята прокурорът.

Дали делото е изяснено, ще стане ясно тепърва. Съдът даде срок от 30 дни, по време на които експертизата на записите от СРС-тата да бъде готова. И призова обвиняемите да кажат всичките си искания в рамките на днешното заседание, за да не се протака делото.  Така на практика се очаква пледоарии да има в началото на юли.

„Щще пледирам в подкрепа на протеста на прокуратурата. В рамките на пледоарията ще засегна всички материално-равни документи”, заяви прокурор Стоев.

Или казано по друг начин, пред NOVA прокурорът заяви, че ще пледира на втора инстанция тримата обвиняеми да бъдат признати за виновни не само, че са искали подкуп, но и че са взели такъв. Това може и да повиши присъдата им. Но само, ако съдът реши.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.