Това съобщиха от Националния оперативен щаб

Добри новини от Оперативния щаб. Продължава тенденцията преболедувалите COVID- 19 да са повече от новозаразените. Положителните проби за изминалото денонощие са 36, а хората преборили вируса са 39.

Има и два нови случая на заразени медици. За последните 24 часа битката с болестта е изгубил един пациент - жена от София на 74 години с тежки придружаващи заболявания. Най- възрастният носител на вируса е на 95 години, а най-малкият е бебе на 2 месеца.

Новите случаи са констатирани в областите София (15 случая), Благоевград (3 случая), Пазарджик (2 случая), Ямбол (8 случая), Ловеч (2 случая), Плевен (1 случай), Хасково (1 случай), Враца (1 случай), Велико Търново (1 случай), Сливен (1 случай), Габрово (1 случай).

Всички пациенти, настанени в болница с коронавирус, се лекуват според предписанията на Световната здравна организация, заявиха от щаба.

"Като се осигури, както в началото внос на тези медикаменти, а впоследствие започна и родно производство. Така че на всеки пациент бяха осигурени препаратите, които станаха международно известни", заяви Димо Димов.

 

Развитието на ситуацията с пандемията у нас вече дава основание да сме оптимисти, твърди заместник- директорът на"Пирогов" - проф. Габровски. Именно там бяха лекувани едни от най-тежките случаи на коронавирус.

 "В "Пирогов" беше много тежко тези месеци, цялата тази пренастройка на работата. Но ако има една позитивна страна, то това е, че изградихме много ясни правила за предпазване от този вирус - изградиха се зелени коридори, буферни зони, направиха се протоколи, които да гарантират, че и персоналът и пациентите са защитени", обясни той в ефира на "Събуди се".

 

 

Положителна проба за COVID-19 в детска ясла (ВИДЕО)

Няма рязък скок на заболелите след разхлабване на мерките, отчитат от най-голямата спешна болница у нас. Според експерти при затихване на епидемичната обстановка е важно да се тестват повече хора без симтоми.

А най-важните въпроси, на които лекарите търсят отговор в момента е колко време се задържат антителата в тялото и доколко те наистина създават имунитет.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.