Има ли опасност тя да нападне?

Мечка пресече пътя под Рилския манастир, заедно с малките си. Появата на животното, което е от защитен вид, се оказва положителен знак за природата в околността.

„Бях на един километър под Рилския манастир, когато видях майката и нейните мечета. Тя просто излезе на пътя и го пресече. След това дойдоха и малките и се покатериха по хълма”, разказа Марио Богоев, служител в природния парк „Рилски манастир”.

Заснеха мечка с две мечета под Рилския манастир (ВИДЕО)

Райна Пашова, която също е част екипа на парка, обясни, че мечката се води индикаторен вид. „Това показва, че наоколо природата е чиста. За нас появата на животното и възможността то да бъде заснето означава точно това - че природен парк „Рилски манастир” е територия, чиста и богата на биоразнообразие”, каза тя.

 

 

Оказва се, че появата на мечката в близост до пътя не трябва да ни притеснява. Заснетото животно е от единствения вид, който се среща у нас – кафява мечка. „Тя е достатъчно интелигентно животно, притежаващо изключително обоняние и слух. Когато усети човешко присъствие, бяга”, посочи Пашова.

Повече гледайте във видеоматериалите.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.