Двойно повече родители бяха заявили предварително, че ще ги пратят

Почти всички детски градини в големите градове в страната вече отвориха врати. Голяма част от родителите обаче все още се страхуват да пуснат децата си. За София статистиката показва, че по-малко от 7 000 деца са посетили учебните заведения – 6 348 деца в градините, 489 в яслите. Това са около 14% от общия брой деца, въпреки че първоначално заявилите желание са бяха двойно повече. Иначе организацията в детските градини, свързана с противоепидемичните мерки, е строга. Родителите водят децата по график. На входа се проверява здравословното състояние на малките, а вътре децата са в малки групи.

Всяка сутрин здравословното състояние на децата ще се проверява от медицинския персонал на детската градина. Директорите имат задача да организират ежедневна дезинфекция на детските площадки и 4 пъти на ден дезинфекция на помещенията. Децата ще прекарват по-дълго време на навън в игра на детските площадки. Посещенията на родители вътре в помещенията остава забранено.

ПЪРВИ ДЕН В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ: Как се случва приемът на децата? (ВИДЕО)

Точно в 8 без 15 първата група от деца се завърна в една от градините в София след повече от два месеца прекъсване.

Децата от различните групи пристигат по строг график, за да се избегне струпване пред входовете.

„Графикът ни е през 15 минути. Изискването е всяка група да влиза от отделен вход, за да няма струпване.  Има червени кръстчета, които означават, че родителят трябва да бъде на отстояние един от друг“, заяви Снежана Тодорова – директор на ДГ 128, София.

Сред най-нетърпеливите беше Стефчо. Преди да влезе в групата, има здравна проверка още на входа.

„Първо се измерва температурата с дигитален термометър. После влиза детето, дезинфекцира крачетата в специална ваничка, оставят се и празните шишенца“, каза Бисерка Мишева, която е медицинска сестра.

„Ще играят с играчки, които подлежат на дезинфекция, които могат да преминават тази преработка и които не са от хартия и от дърво. Всички плюшени играчки са прибрани, защото не подлежат на дезинфекция“, коментира Марина Павлова, която е учител в детската градина.

Последен ден на приготовления преди отварянето на детските градини и яслите в София

Родителите оставят децата на входа, а любимите играчки също остават до там.

„Не се притеснявам. Вярвам, че в детската градина са взели всички необходими мерки, за да предпазят моето дете и моето семейство и се надявам, че всичко ще бъде наред“, каза майката на Стефан.

В 128 детска градина целият персонал е оборудван с шлемове и ръкавици. Вътре в занималните игрите ще са на по-малки групи, но дистанцията между децата ще е трудна. Тук обаче са измислили специален поздрав на влизане.

 

 

На двора всяка група ще играе на отделна площадка, а всички пързалки и катерушки ще се дезинфекцират четири пъти на ден. Засега площадните в градинките все още остават забранени.

Заместник-кметът на София Тодор Чобанов обясни, че през последните два работни дни преди празниците са проведени допитвания до всички родители. 26% от тях са потвърдили, че ще пуснат децата си в забавачките в столицата. Това са около 12 000 родители, които ще се възползват от детските градини. „За яслите процентът е по-висок. Очакваме от 1 юни да се увели броят на желаещите родители”, посочи той. 

Властите все пак препоръчват ако родителите имат възможност, да гледат децата си вкъщи.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.