Преди два дни Twitter сложи знак за проверка на истинността на негов туит

Американският президент Доналд Тръмп започна открита война със социалните мрежи. Президентът подписа указ, който цели да ограничи защитата на сайтовете. А Twitter за пръв път скри един от постовете на президента, защото нарушавал правилата. Законна ли е заповедта на президента и каква е причината за скандала?

Тръмп подписва заповед за социалните мрежи

Публикацията на Тръмп, която Twitter скри, съдържаше завоалирана заплаха срещу протестиращите в Минеаполис и други градове. Тръмп написа, че "когато започне плячкосването, започва и стрелбата." Twitter скри поста, защото нарушава правилата да не се насърчава насилие.

"Това което правят те е равносилно на монопол. Окупират ефира. Не мога да позволя да се случи.", смята Тръмп.

За да не позволи да се случи, Доналд Тръмп подписа указ. Той атакува правото на социалните мрежи да се възползват от защита на съдържанието, което публикуват. Повечето експерти са на мнение, че тази президентска заповед няма да издържи в съда, а тълкуванията в нея са неправилни.

„Това наистина е напълно неправилна интерпретация. Става въпрос за закон, който е бил тълкуван отново и отново много широко от множество съдилища. Той просто казва - замествам закона със собствено тълкуване - което няма право да прави. И така затова този закон няма да издържи в съда”, коментира професорът по право в университета „Сейнт Джон” Кейт Нолик.

Докато воюва със социалните мрежи, президентът заяви, че не смята да спира да се използва предимствата, които му носят.

„Няма нищо, което да ме накара да премахна целия си акаунт в Twitter. Мога да стигна до 186 милиона души, когато имате предвид всички акаунти и добавите Facebook и Instagram. Това са много хора. Това е повече аудитория, отколкото имат медийните компании. Честно казано, много повече”, смята Доналд Тръмп.

Има и анализатори, които не изключват сблъсъкът да се окаже временно явление, в резултат от гневен изблик на президента.

„Надявам се, че тази идея - изпълнителната заповед, просто ще си остане парче хартия, а не метод за действие. Тя подкопава принципите на свободно изразяване, подкопава способността на консерваторите и на президента да достигнат гласоподавателите си в целия политически спектър в платформите на социалните мрежи”, посочи президентът на Асоциацията за свобода на словото Стив Делбианко.

Тръмп обвини Twitter в намеса в президентските избори в САЩ

Тръмп не спори за първи път с ръководителите на социалните мрежи и тяхната политика. Новият повод стана друг туит на президента. В него той твърдеше, че гласуването по пощата е манипулирано и не трябва да се провежда. Twitter маркира тази пубкикация като твърдение със съмнителна достоверност.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.